Αναβολή στις συνεντεύξεις ασύλου των «οκτώ»

Αναβολή στις συνεντεύξεις ασύλου των «οκτώ»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολή τριών εβδομάδων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών έλαβαν σήμερα οι νομικοί εκπρόσωποί τους. Η διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί με τις συνεντεύξεις δύο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται από την πατρίδα τους ως πραξικοπηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ότι βάσει των εξαγγελιών της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ήδη κριθεί ένοχοι και ότι εάν επιστραφούν, ο θάνατός τους «θα είναι βέβαιος».

Οι δύο στρατιωτικοί προσήλθαν σήμερα το πρωί στην Υπηρεσία Ασύλου υπό τη συνοδεία αστυνομικών, όπως ήταν προγραμματισμένο. Οι δικηγόροι τους ζήτησαν αναβολή των συνεντεύξεων και για τους οκτώ προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα την επιχειρηματολογία τους. Το αίτημα έγινε δεκτό και οι συνεντεύξεις ορίστηκαν για τις 19, 23, 24 και 25 Αυγούστου.

Οπως είχαν δηλώσει και στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τους έκρινε ένοχους για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στο πραξικόπημα. Υποστηρίζουν ότι στις 15 Ιουλίου έλαβαν εντολή από ανωτέρους τους να μεταβούν με ελικόπτερο στην περιοχή Ακσαράι της Κωνσταντινούπολης για να περισυλλέξουν τραυματίες από το οδόστρωμα.

Ισχυρίζονται όμως ότι κατά την πτήση τους δέχθηκαν πυροβολισμούς και αποφάσισαν να προσγειωθούν κατευθείαν σε στρατόπεδο στο Τοπ Κουλέ. Οταν το στρατόπεδο δέχθηκε επίθεση, επιβιβάστηκαν σε άλλο ελικόπτερο και διανυκτέρευσαν σε δασώδη περιοχή. Από τα κινητά τους τηλέφωνα διαπίστωσαν τι συνέβαινε στην Τουρκία και το εχθρικό κλίμα απέναντι στους στρατιωτικούς. Το πρωί προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Οπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, είχε δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος της μιας εβδομάδας από την προκαταγραφή του αιτήματός τους για χορήγηση ασύλου προκειμένου να προετοιμαστούν. Η διαδικασία πάντως δίνει τη δυνατότητα σε νομικούς εκπροσώπους να ζητήσουν επιπλέον χρόνο προετοιμασίας, όπως και έγινε σήμερα.

Οταν ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις οι στρατιωτικοί θα κληθούν μεταξύ άλλων να απαντήσουν γιατί έφυγαν και γιατί φοβούνται να γυρίσουν στην πατρίδα τους, ερωτήσεις που τους είχαν τεθεί και κατά την καταγραφή των αιτημάτων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένεται να υποστηρίξουν ότι στην πατρίδα τους θεωρούνται αδιακρίτως ένοχοι όσοι στρατιωτικοί είχαν βάρδια τη βραδιά της 15ης Ιουλίου, ενώ η φυγή τους στην Ελλάδα ήταν μια κίνηση «πανικού» βλέποντας από τα κινητά τους τηλέφωνα στο Διαδίκτυο βασανιστήρια κατά στρατιωτικών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή