Μηνυτήρια αναφορά από τον Γ. Καμίνη για τις καταλήψεις

Μηνυτήρια αναφορά από τον Γ. Καμίνη για τις καταλήψεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο και να προχωρήσει σε εκκένωση κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη εμφανίζεται η ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική, παρά τις συνεχείς παραγγελίες-εντολές της Εισαγγελίας της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ. κινείται εκτός ορίων… νομιμότητας, καθώς οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν αρνηθεί να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των αξιωματικών της Ασφάλειας, που ζητούν πρόσθετο χρόνο, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις εισαγγελικές παραγγελίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις αφορούν τις καταλήψεις αντιεξουσιαστών «Παπουτσάδικο» στην οδό Δαβάκη στο Χαϊδάρι και «Βίλα Κουβέλου» στο Μαρούσι. Οι ιδιοκτήτες των δύο κτιρίων έχουν καταθέσει μηνύσεις στην Εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της έχει ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμόσει τον νόμο και να προχωρήσει στην εκκένωση των ακινήτων, κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η Ασφάλεια έχει ζητήσει και έχει λάβει μέχρι στιγμής από την Εισαγγελία της Αθήνας συνολικά επτά παρατάσεις, διάρκειας τεσσάρων μηνών η καθεμία, για την εκκένωση των κτισμάτων, ενώ πρόσφατα κατέθεσε αίτημα για νέα παράταση που απερρίφθη από την Εισαγγελία!

Την αντίθεσή του στην κατάληψη κτιρίων και στην εγκατάσταση σε αυτά προσφύγων και μεταναστών εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά περιμένοντας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «επιτέλους την αντίδραση της πολιτείας».

Αρμόδιοι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης των εν λόγω καταλήψεων θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγη ώρα, καθώς σε καθεμία από αυτές δεν διανυκτερεύουν παρά ελάχιστα άτομα. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι βασική δυσκολία είναι τα κτίρια να παραμείνουν –μετά την εκκένωσή τους– κενά και να μην ανακαταληφθούν από αντιεξουσιαστές, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Η πιο πρόσφατη αφορούσε την απομάκρυνση καταληψιών από κτίριο στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια στα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμένα τότε, αστυνομικοί είχαν εκκενώσει το κτίριο το πρωί της 14ης Ιουνίου και το βράδυ της ίδιας ημέρας οι καταληψίες είχαν επιστρέψει σ’ αυτό.

Διαφορετική, πάντως, είναι η περίπτωση της κατάληψης του ξενοδοχείου City Plaza και ορισμένων ακόμη κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Κι αυτό διότι η εκκένωσή τους συνδέεται ευθέως με τη δημιουργία κενών θέσεων στις δομές φιλοξενίας μεταναστών της Αττικής. Στο ξενοδοχείο City Plaza ενδεικτικά, που κατελήφθη τον Απρίλιο, στεγάζονται περίπου 200 άτομα και επομένως η εκκένωσή του προϋποθέτει την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών σε οργανωμένη δομή φιλοξενίας. Τα υπό κατάληψη κτίρια στην Αττική υπερβαίνουν τα 30. Οκτώ από αυτά ανήκουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ σε 28 υπολογίζονται τα κατειλημμένα κτίρια που ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε φορείς του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή