Τάξεις υποδοχής για πρόσφυγες

Τάξεις υποδοχής για πρόσφυγες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τρόπο συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ενταχθούν τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στην Αττική αλλά και την πιθανότητα μέσω προγράμματος επιδότησης ενοικίου να αξιοποιηθούν ως φοιτητικές κατοικίες άδεια διαμερίσματα του κέντρου, συζήτησαν χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αθήνας, τέθηκε επίσης το θέμα της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου και Ειδικού Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για παιδιά νοητικής στέρησης στην Αθήνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Χαράλαμπος Λόντος, και η αντιδήμαρχος για το Παιδί, κ. Μαρία Ηλιοπούλου. 

Σε επέκταση του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων, σχολεία δηλαδή που μένουν ανοιχτά και εκτός σχολικού προγράμματος για ποικίλες δραστηριότητες, σχεδιάζεται να δημιουργηθούν οι λεγόμενες τάξεις υποδοχής των προσφυγόπουλων, έτσι ώστε σταδιακά και έπειτα από κατάλληλη προετοιμασία να ενταχθούν σε τάξεις σε δημοτικά σχολεία όπου υπάρχουν κενά. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία των τάξεων υποδοχής. Επανέλαβε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση για πρόσληψη περίπου 800 αναπληρωτών, πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των νέων προσφυγόπουλων. Οπως διευκρίνισε ο κ. Φίλης, οι εκπαιδευτικοί αυτοί πρέπει να γνωρίζουν αραβικά ή φαρσί και θα αξιοποιηθούν όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους Ρομά και άλλες κοινωνικές ομάδες. Διευκρίνισε επίσης ότι στα κέντρα φιλοξενίας θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία, καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θεωρούνται μικρά για να μετακινηθούν από τα κέντρα. «Αλλες δομές σχολικές μπορεί να λειτουργήσουν σε ορισμένους καταυλισμούς υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί είναι μακριά από πόλεις και, συνεπώς, δεν είναι εύκολο να γίνεται κάθε μέρα μια μετακίνηση χιλιομέτρων για τα παιδιά» τόνισε.

Υπολογίζεται ότι περίπου 22.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας, είναι σε σχολική ηλικία. Ωστόσο, καθώς αρκετοί πρόσφυγες ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλα κράτη-μέλη, ο αριθμός εκείνων που θα ενταχθούν στις τάξεις προετοιμασίας δεν θα είναι τόσο μεγάλος.

Ο κ. Καμίνης, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο πιθανόν με επιδότηση ενοικίου σε γειτονιές όπως η Κυψέλη, η Φωκ. Νέγρη, η πλ. Βικτωρίας, όπου υπάρχουν κενά διαμερίσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή