Ανησυχία για τις ροές μεταναστών στα νησιά

Ανησυχία για τις ροές μεταναστών στα νησιά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις Αρχές η συνεχής ροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα hotspots και να σημειώνονται περιστατικά παραβατικότητας.

Χθες, πάντως, μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά και οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες που επί μήνες παρέμεναν σε σκηνές σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο για το Προσφυγικό, νωρίς χθες το μεσημέρι όσοι είχαν απομείνει, περίπου 50 άτομα, επιβιβάστηκαν σε πούλμαν με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα. Αρκετοί από όσους «διέμεναν» στον Πειραιά τις τελευταίες ημέρες είχαν αναχωρήσει από τον «καταυλισμό» του λιμανιού με δική τους πρωτοβουλία προς άγνωστη κατεύθυνση. Συνεργεία του ΟΛΠ προχώρησαν σε γενικό καθαρισμό του χώρου, ενώ παράλληλα συλλέγονται και οι σκηνές που είχαν στηθεί στο λιμάνι.

Χθες το πρωί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγραφής, των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά βρίσκονταν 9.140 άτομα, ενώ περίπου 100 ακόμη άτομα υπολογίζεται ότι έφθασαν στη διάρκεια της ημέρας. Ενδεικτικά, στις 13 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησαν να φθάνουν καθημερινά από 40-120 άτομα στα νησιά το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων ήταν 8.475.

Στη Λέσβο, όπου στα δύο σημεία στο hotspot στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ μπορούν να φιλοξενηθούν 3.500 άτομα, παραμένουν 3.800 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο στο hotspot στη ΒΙΑΛ, που είχε φτιαχτεί για προσωρινή φιλοξενία έως 1.100 ατόμων, σήμερα βρίσκονται 2.509 και στη Σάμο, που η εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει 850 άτομα, διαμένουν 1.356.

Επαναπροωθήσεις

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και λόγω του κλίματος που επικρατεί, η διαδικασία των επαναπροωθήσεων έχει «παγώσει» πλήρως. Αντίστοιχα, στα νησιά ο αριθμός των αιτημάτων των Σύρων που εξετάζονται ώστε, αφού λάβουν την αρχική έγκριση να αναχωρήσουν για την ενδοχώρα, έχει μειωθεί λόγω των αδειών του προσωπικού από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, ειδικά καθώς πλησιάζει ο Αύγουστος, οπότε αναμένεται και να αυξηθούν οι Ελληνες επισκέπτες στα νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή