1.200 παιδιά έκαναν διακοπές στο… σχολείο

1.200 παιδιά έκαναν διακοπές στο… σχολείο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία», στο οποίο συμμετείχαν φέτος 1.200 παιδιά. Σε συνεργασία με ομάδες και φορείς, δέκα σχολεία στην Αθήνα, στην πλατεία Βάθη, στα Εξάρχεια, στην Πλάκα, στο Παγκράτι, στο Βοτανικό, στα Ανω Πετράλωνα, στο Τέρμα Αχαρνών, στην Γκράβα, στου Γκύζη και στην Κυψέλη προσέφεραν τη δυνατότητα στους μαθητές τους αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς να κάνουν «διακοπές στο σχολείο».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέκυψε από την ανάγκη των γονιών να απασχολήσουν τα παιδιά τους τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα μαθήματα σταματούν αλλά η δουλειά για τους ενηλίκους και οι υποχρεώσεις συνεχίζονται. Παράλληλα, είναι μια προσπάθεια τα παιδιά να «δουν» το σχολείο τους διαφορετικά και όχι μόνο ως χώρο μαθημάτων.

Η ιδέα που ξεκίνησε πέρυσι τον χειμώνα, ήταν τα σχολεία σε ώρες που δεν λειτουργούν να φιλοξενούν δράσεις ομάδων που να απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και έτσι λειτούργησε το πρόγραμμα. Φέτος το καλοκαίρι, όμως, από τις αρχές Ιουλίου ξεκίνησαν οι «διακοπές στο σχολείο», δηλαδή προγράμματα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών του δημοτικού τις πρωινές ώρες τον Ιούλιο και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου «κάτι σαν summer camp στο σχολείο» εξηγεί η αντιδήμαρχος για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου.

Οι δράσεις ήταν ποικίλες, όπως τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας από τον ΕΛΙΞ. Παιδαγωγοί και ομάδες εθελοντών από όλο τον κόσμο ήρθαν στην Ελλάδα και για 15 ημέρες από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι έπαιζαν και απασχολούσαν τα παιδιά που συμμετείχαν. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι εθελοντές ζούσαν στα σχολεία, τα οποία τους φιλοξενούσαν.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού οργάνωσε καθημερινά ομαδικά παιχνίδια για τα παιδιά, και η Αέρινη Πόλη μέσα από την Τέχνη του χοροθεάτρου απασχόλησε μικρές ομάδες παιδιών. Μικροί μηχανικοί έμαθαν να φτιάχνουν ρομπότ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαίδευσης Ρομποτικής Τεχνολογίας και Μαθηματικών Stem education.

Από τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία», πολλά σχολεία της Αθήνας θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το απόγευμα για δράσεις για παιδιά αλλά και γονείς. Συγκεκριμένα, σε 25 σχολεία σε όλη την Αθήνα με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται κτιριακές παρεμβάσεις, ώστε να διαθέτουν αίθουσες που θα μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα σε σχέση με το υπόλοιπο σχολείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή