Εντοπίστηκε δίκτυο που διακινούσε νοθευμένο ελαιόλαδο

Εντοπίστηκε δίκτυο που διακινούσε νοθευμένο ελαιόλαδο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπορέλαια χρωματισμένα, ώστε να αποκτήσουν πράσινο χρώμα αγνώστου προελεύσεως, πωλούνταν ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ή ως ελαιόλαδα σε συσκευασίες που παρέπεμπαν στην Κρήτη. Ελληνικές σημαίες, αρχαία αγγεία και ο χάρτης του νησιού κοσμούσαν τις συσκευασίες στις οποίες αναφερόταν ως παρασκευαστής ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο και ανύπαρκτη τυποποιητική μονάδα. Το δίκτυο διακίνησης νοθευμένου ελαιολάδου που δραστηριοποιούνταν στη βόρειο Ελλάδα εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία εξάρθρωσης του κυκλώματος σε συνεργασία με την οικονομική αστυνομία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εμπορική επιχείρηση «ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ» με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, η οποία διακινούσε σε καταστήματα λιανικής στη βόρειο Ελλάδα –ξεπερνούσαν τα εκατό– νοθευμένα με σπορέλαια και χρωστικές ελαιόλαδα, που αφορούσαν στις εμπορικές επωνυμίες «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συσκευασίες των 5 λίτρων και 1 λίτρου, «ΠΙΘΑΡΙ» και «ΑΡΚΑΔΙ» σε συσκευασίες των 5 λίτρων. Στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/authorities_control/oliveoil οι καταναλωτές μπορούν να βρίσκουν όλα τα νοθευμένα ελαιόλαδα που ο φορέας εντοπίζει.

Η νοθεία του ελαιολάδου είναι ο εύκολος και συνήθης τρόπος παραπλάνησης του καταναλωτή, που βέβαια φέρνει μεγάλα κέρδη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, η νοθεία του ελαιολάδου πολλές φορές γίνεται με σύστημα από συγκεκριμένες επιχειρήσεις που συσκευάζουν και διακινούν ελαιόλαδο και δεν αφορά μόνο στο χύμα ανωνύμως διακινούμενο ελαιόλαδο. Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν από την πολιτεία περισσότερους ελέγχους καθώς, όπως επισημαίνουν, πολύ συχνά πωλούνται ελαιόλαδα συσκευασμένα ως ελληνικά σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που οι ίδιοι έχουν πουλήσει το προϊόν τους.

Συστάσεις

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει στους καταναλωτές:

• Να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης.

• Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές και

• Στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Οι σύγχρονες μέθοδοι εντοπισμού της νοθείας μπορούν να αναλύσουν έως και το DNA του ελαιολάδου προκειμένου να εντοπίσουν την ποικιλία ελιάς και άρα τον τόπο από τον οποίο προέρχεται η πρώτη ύλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή