Αγωνία για το μέλλον των εναλίων ερευνών

Αγωνία για το μέλλον των εναλίων ερευνών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «γκρίζο» νομικό πλαίσιο υπό το οποίο γίνονται οι υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες λόγω της κατάργησης της ασφαλιστικής κάλυψης του καταδυόμενου προσωπικού επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αυτοδυτών Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Εκπρόσωποι των καταδυόμενων υπαλλήλων εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των εναλίων ερευνών όσο εκκρεμεί η λύση αυτού του ζητήματος. Οπως αναφέρουν, η αναζήτηση αρχαίων ναυαγίων γίνεται τους τελευταίους μήνες χάρη στη συνδρομή συνεργαζόμενων φορέων, εθελοντών, ιδιωτών και με την τυπική και μόνο παρουσία της αρμόδιας υπηρεσίας, καθώς τα καταδυόμενα μέλη της αδυνατούν να βουτήξουν στη θάλασσα. Σημειώνουν ακόμη ότι «όποτε εκτελούνται αναπτυξιακά έργα στη θάλασσα, ο βυθός ελέγχεται από την επιφάνεια ή τη στεριά». Ενα άλλο παράδοξο, που επισημαίνουν, είναι ότι στις εντολές μετακίνησης που παραλαμβάνουν οι υπάλληλοι αναγράφεται ότι απαγορεύεται να καταδυθούν.

Το καταδυόμενο προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει 25 υπαλλήλους (καλύπτουν ευρύ φάσμα εξειδίκευσης καθώς πρόκειται για αρχαιολόγους, συντηρητές και εργατοτεχνίτες) σε όλη τη χώρα. Απασχολούνται κυρίως στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, αλλά και στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας πραγματοποιώντας έρευνες σε υδάτινα σπήλαια. Η ασφαλιστική κάλυψή τους είχε θεσμοθετηθεί από το 1990 για καταδυτικά ατυχήματα που απαιτούν αεροδιακομιδή ή για ειδικές θεραπείες σε κέντρα υπερβαρικής ιατρικής. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα επάγγελμα απαιτητικό και επικίνδυνο. Συχνά κάθε ημέρα έρευνας μπορεί να περιλαμβάνει δύο ή τρεις καταδύσεις σε μεγάλα βάθη.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ιδρύθηκε το 1976 και στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται η επίβλεψη λιμενικών έργων, οι χορηγήσεις αδειών για υποβρύχιες έρευνες, οι ιχθυοκαλλιέργειες και ποντίσεις καλωδίων, αλλά και ο αρχαιολογικός έλεγχος για υποδείξεις εναλίων αρχαίων. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, τους περιορισμένους πόρους και το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης που έχει ανακύψει, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, αποτέλεσμα της καλής θέλησης των υπαλλήλων της. Τον περασμένο μήνα μέλη της ΕΕΑ, σε συνεργασία με Αμερικανούς συναδέλφους τους του ιδρύματος RPM Nautical Foundation, εντόπισαν σε 22 ημέρες έρευνας 23 νέες θέσεις αρχαίων ναυαγίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων. Νωρίτερα, νέα σπουδαία ευρήματα είχαν έρθει στο φως σε έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή