Από το Αμστερνταμ στην Ευρώπη ο «νυχτερινός δήμαρχος»

Από το Αμστερνταμ στην Ευρώπη ο «νυχτερινός δήμαρχος»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάν’ το όπως το Αμστερνταμ». Με αυτό το σύνθημα, δήμαρχοι από όλοι την Ευρώπη, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται τη νύχτα και κοινωνιολόγοι καθηγητές πανεπιστημίου συγκεντρώθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα, προκειμένου να συζητήσουν για τον πρωτοποριακό θεσμό του «νυχτερινού δημάρχου», που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κατοίκων, επιχειρηματιών της νύχτας και δημαρχιακών αρχών, το οποίο ταλανίζει πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Ενας θεσμός που εφάρμοσε πιλοτικά το 2015 ο Δήμος του Αμστερνταμ και τείνει να εδραιωθεί, αφού υιοθετήθηκε από άλλους 13 μεγάλους δήμους της χώρας. Θα μπορούσε ένας παρόμοιος θεσμός να λειτουργήσει στην Ελλάδα; Οι επιχειρηματίες της Αθήνας θα έβλεπαν πολύ θετικά μια τέτοια κίνηση.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε 35χρονο πρώην μπάρμαν και διοργανωτή εκδηλώσεων Μίρικ Μίλαν, ο οποίος εκτιμά –σχετικό ρεπορτάζ φιλοξένησε ο βρετανικός Guardian– ότι η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στον περιορισμό των ωρών διασκέδασης, αλλά στην επέκτασή τους. Η δουλειά του είναι να διατηρεί τις ισορροπίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να μεταφέρει τα προβλήματα της νύχτας στις «πρωινές» αρχές. Παράλληλα, προσελήφθησαν δέκα υπάλληλοι, οι οποίοι κάθε Παρασκευή και Σάββατο κυκλοφορούν στους δρόμους και φροντίζουν να αποφορτίζουν τεταμένες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν μεταξύ όσων διασκεδάζουν. «Δεν είναι αστυνομικοί ή υπάλληλοι σεκιούριτι», εξηγεί ο Μίλαν. «Αντιμετωπίζουν τα θέματα φιλικά και συμβουλεύουν κάποιους που δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά ότι οφείλουν να σεβαστούν τους κανόνες. Αν μιλήσεις ήρεμα σε κάποιον που μόλις έχει βγει από το μπαρ και ξεφωνίζει, θα καταλάβει πως ενοχλεί και θα σταματήσει. Η πειθώ που έχουν αυτοί οι άνθρωποι κάνει τη διαφορά». Την ίδια στιγμή, συμβούλευσε τον δήμαρχο του Αμστερνταμ να δώσει ολοήμερη άδεια λειτουργίας σε δέκα μπαρ που βρίσκονταν όχι στο κέντρο αλλά στον αραιοκατοικημένο εξωτερικό δακτύλιο της πόλης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ηχορύπανση όχι μόνο στη συγκεκριμένη αλλά και σε άλλες περιοχές και να χαλαρώσουν από κίνηση τα στενά δρομάκια του κέντρου. Οπως εξηγεί ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα, τη νύχτα, εκτός από τα χρήματα που διακυβεύονται και τα οποία την καθιστούν πολύ σημαντική για την οικονομία μιας πόλης, υπάρχουν και πολλά ταλέντα. «Αναλογιστείτε όλους τους γραφίστες, τους παραγωγούς μουσικών εκδηλώσεων και πάρτι, τους dj, όλους εκείνους τους ανθρώπους που η νύχτα τούς χρησιμεύει ως πλαίσιο για να ξεδιπλώσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες. Το να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να εκφράζονται είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για πόλεις όπως το Αμστερνταμ και το Βερολίνο, αλλά και για όλο τον κόσμο».

Οι επιχειρηματίες της Αθήνας θα αντιμετώπιζαν με θετικότητα μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Καταστημάτων Ψυχαγωγίας Μιχάλη Αντωνίου. «Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένας άνθρωπος από πλευράς της πολιτείας που να μπορεί να επιλύει προβλήματα που ανακύπτουν διαρκώς. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα οι δύο αυτοί «κόσμοι» δεν επικοινωνούν, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεργασία» λέει στην «Κ».

Λιγότερες συστάσεις

Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) αναφέρουν ότι την περασμένη χρονιά οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων ήταν λίγο λιγότερες από το 2014, όπως και τα κλεισίματα. Ανοιξαν 39.965 και έκλεισαν 28.712 επιχειρήσεις. Οι δημοφιλείς δραστηριότητες ήταν οι καφετέριες (379), τα καφέ μπαρ (363), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα (316), τα αναψυκτήρια (267), οι επιχειρήσεις με γεύματα και ποτά από σνακ μπαρ (237). Σε γενικές γραμμές, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της ύφεσης στους τομείς της εστίασης (καφενεία, μπαρ, ψητοπωλεία) γνώρισε μεγάλη άνθηση. Για τον ίδιο χρόνο, όσον αφορά τις διαγραφές, οι περισσότερες ήταν καφετέριες (674), παντοπωλεία (663), περίπτερα (662), ψητοπωλεία, σουβλατζίδικα με παροχή σερβιρίσματος (647), καφέ μπαρ (578) κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή