Εθελοντές βοηθούν αδύναμες χελώνες στην Κρήτη

Εθελοντές βοηθούν αδύναμες χελώνες στην Κρήτη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση νέοι από όλη την Ευρώπη, που εργάζονται εθελοντικά για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά της Κρήτης, υποδέχθηκαν το πρώτο χελωνάκι, που με θάρρος βγήκε από το αυγό του και περπάτησε έως τη θάλασσα στα μέσα Ιουλίου. «Πρόκειται για πολύ έντονα συναισθήματα, καθώς οι περισσότεροι εκ των εθελοντών έχουν διασχίσει πολλά χιλιόμετρα για να έρθουν έως εδώ, όπου εργάζονται σκληρά ξεκινώντας καθημερινά στις 5 το πρωί» περιγράφει στην «Κ» η υπεύθυνη προγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ, Αθανασία Νικολοπούλου. Δέκα μέρες μετά τον εντοπισμό των ιχνών του πρώτου νεοσσού θαλάσσιας χελώνας, η ΜΚΟ διοργανώνει δημόσιες εκσκαφές των φωλιών, με στόχο να διαπιστώσουν το ποσοστό επιτυχίας της εκκόλαψης των αυγών. «Προχωρήσαμε στις 25 Ιουλίου το απόγευμα στην πρώτη δημόσια εκσκαφή μιας φωλιάς στον Αδελιανό Κάμπο στο Ρέθυμνο», εξηγεί η ίδια, προσθέτοντας ότι «το ποσοστό επιτυχίας αυτή τη φορά ήταν 50%, αλλά το σύνηθες ήταν 75%».

Οι εκσκαφές δίνουν την ευκαιρία στους εθελοντές να βοηθήσουν τυχόν αδύναμα χελωνάκια που έχουν παγιδευθεί μέσα στη φωλιά τους. «Δεν επιτρέπεται να τα αγγίξουμε ή να τα μεταφέρουμε, αλλά τα διευκολύνουμε με άλλους τρόπους να βρουν τον δρόμο τους έως τη θάλασσα». Στα καθημερινά, άλλωστε, καθήκοντα των εθελοντών είναι να «ελευθερώνουν» κάθε βράδυ τις παραλίες ωοτοκίας από τις ξαπλώστρες και να φροντίζουν ώστε να σταματούν οι μουσικές και να κλείνουν τα φώτα. «Τα φώτα προκαλούν σύγχυση στην καρέτα-καρέτα, καθώς τα ακολουθεί θεωρώντας λανθασμένα ότι θα την οδηγήσουν στη θάλασσα» περιγράφει η κ. Νικολοπούλου, «κανονικά το πιο έντονο φως πρέπει να είναι το φεγγάρι που αντανακλάται στη θάλασσα». Ενα τέτοιο «παραστράτημα» των νεοσσών αποτέλεσε την πρώτη εμπειρία της. «Μας είχαν καλέσει από ένα εστιατόριο από τα Χανιά για βοήθεια, καθώς έβλεπαν δεκατρία χελωνάκια να κατευθύνονται κατευθείαν στους πελάτες» περιγράφει, «τους ζητήσαμε να κλείσουν τα φώτα και εμείς αναζητήσαμε με φακούς τα χελωνάκια μέσα στα χωράφια για τρεις ώρες, έως ότου κατορθώσουμε να τα κατευθύνουμε προς τη θάλασσα».

Στην τρίτη θέση

Η Κρήτη αποτελεί πανελλαδικά την τρίτη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας καρέτα-καρέτα. Φέτος, από τα μέσα Μαΐου καταγράφηκαν πάνω από 140 φωλιές στο Ρέθυμνο, 114 στα Χανιά και 90 στη Μεσσαρά. Ανάλογα, έχουν διαχωριστεί και οι εθελοντές: από 30 στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, ενώ 20 εργάζονται στη Μεσσαρά. Κάθε πρωί περπατούν χιλιόμετρα και καταγράφουν τα ίχνη από τις χελώνες, στην αρχή τις μαμάδες και εν συνεχεία των νεοσσών, που βγαίνουν τη νύχτα. Και το απόγευμα φροντίζουν να «εξαφανίσουν» την ανθρώπινη όχληση από τις παραλίες ωοτοκίας.

Στο μεσοδιάστημα ενημερώνουν τους πολίτες στους αντίστοιχους τρεις σταθμούς: στο παλιό λιμάνι των Χανιών, το ενετικό του Ρεθύμνου και στην είσοδο των Ματάλων. «Λαμβάνουμε, άλλωστε, πολλά τηλεφωνήματα από τον κόσμο που εντοπίζει φωλιές και ζητεί πληροφορίες, για το τι πρέπει να πράξει» προσθέτει η κ. Νικολοπούλου. Στη διάρκεια όλου του καλοκαιριού θα πραγματοποιούνται δημόσιες εκσκαφές, που θα ανακοινώνονται και στη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ Κρήτης στο facebook. «Οι πρώτοι νεοσσοί κολυμπούν τώρα στα νερά της Κρήτης, και ακόμα παραπέρα, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους κίνδυνο» καταλήγει συγκινημένη η κ. Νικολοπούλου, «αν τα καταφέρουν και φτάσουν τα 25 τους χρόνια, θα επιστρέψουν και πάλι στις παραλίες της Κρήτης, για να αναπαραχθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή