Οι διοικητές νοσοκομείων εκπαιδεύονται

Οι διοικητές νοσοκομείων εκπαιδεύονται

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επισκεφθείτε κάθε χώρο και κάθε γωνιά του νοσοκομείου σας. Γνωρίστε τους εργαζομένους και τις δεξιότητές τους. Μοιράστε σαφείς και διακριτούς ρόλους. Ανταλλάξτε αριθμούς κινητών με τους επικεφαλής τοπικών φορέων». Αυτές τις ρητές οδηγίες έλαβαν οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων ΕΣΥ από τους αρμοδίους του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους για τη διαχείριση εκτάκτων συμβάντων, όπως μια απλή διακοπή ρεύματος, ένας μεγάλος σεισμός ή ακόμη και μια τρομοκρατική επίθεση εκτός ή και εντός νοσοκομείου.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που έγινε πρόσφατα στο ΕΚΕΠΥ για την πρώτη «φουρνιά» νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων που είτε έχουν αναλάβει υπηρεσία είτε έχουν απλώς οριστεί και εκκρεμεί η έκδοση του ΦΕΚ (υπολογίζεται ότι έχουν «κλείσει» περίπου 90 από τις 145 θέσεις) τα είχε όλα. Γνωριμία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «καθηκοντολόγιο», κατευθύνσεις για τις προτεραιότητές τους. Μεταξύ αυτών, η εντολή για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς προμηθευτές ύψους 605 εκατ. ευρώ έως τον Αύγουστο, η έγκαιρη εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών για να μην παρατηρούνται οι ελλείψεις του παρελθόντος, το «κυνήγι» της γραφειοκρατίας και η «εκδίωξη» των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης από τα νοσοκομεία.

Παράλληλα, έγινε και πρώτη «γνωριμία» με τα πέντε σχέδια δράσης εκτάκτων αναγκών: το απόρρητο σχέδιο «Φιλοκτήτης» για χημικά-βιολογικά-ραδιολογικά και πυρηνικά συμβάντα, το «Περσέας» για την αντιμετώπιση γενικών εκτάκτων αναγκών, το «Σώστρατος» για την εκκένωση νοσοκομείων λόγω σεισμού, το «Αρτεμις» για επιδημία-πανδημία γρίπης και το «Ερμείας» για την υποδοχή τραυματιών πολέμου από γειτονικές χώρες.

Για τους «νεοσύλλεκτους» διοικητές, τα σχέδια δράσης περιέχουν οδηγίες για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και κρίσεων που είτε αφορούν το εσωτερικό των νοσοκομείων είτε μαζικά εξωτερικά συμβάντα. «Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σε δύο κατευθύνσεις. Τι κάνουμε για να σωθεί το προσωπικό και οι ασθενείς, δηλαδή γρήγορη και ασφαλή εκκένωση του νοσοκομείου, καθώς και τι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει ξανά το νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν. Και φυσικά βασικό είναι και το πώς θα λειτουργήσει το νοσοκομείο για τους τραυματίες που θα έρθουν απέξω», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου. Για την καλύτερη προετοιμασία των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, οι διοικητές έλαβαν και πέντε σαφείς «εντολές» καλής πρακτικής:

1. Να γνωρίσουν το προσωπικό του νοσοκομείου. Να διερευνήσουν τις δεξιότητες-δυνατότητες που έχει ο καθένας, τα δυνατά και αδύνατα σημεία του.

2. Να δώσουν συγκεκριμένο ρόλο σε κάθε εργαζόμενο. Σε ένα έκτακτο συμβάν ο καθένας στο νοσοκομείο πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει τι θα κάνει.

3. Να έχουν ιδία άποψη της χωροταξίας του νοσοκομείου. Πρέπει να επισκεφθούν μόνοι τους όλους τους χώρους, να γνωρίζουν την τελευταία γωνία, την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε, με την εκδήλωση κάποιας κρίσης, να είναι σε θέση να δώσουν τις σωστές οδηγίες, π.χ. για μετακίνηση προσωπικού και ασθενών ή εκκένωση του κτιρίου.

4. Να φροντίσουν ώστε το προσωπικό να είναι απολύτως ενήμερο για τις διαδικασίες. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαευσταθίου, «δεν έχει νόημα να γεμίσεις το νοσοκομείο με πυροσβεστήρες, εάν δεν ξέρει το προσωπικό πώς να τους χρησιμοποιήσει».

5. Να έχουν άμεσα συναντήσεις με τους επικεφαλής υπηρεσιών της περιοχής: τον διευθυντή της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη, τον αρμόδιο πολιτικής προστασίας. Να ανταλλάξουν αριθμούς κινητών τηλεφώνων, να γνωριστούν για να μπορούν να «μιλούν την ίδια γλώσσα».Ψ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή