Αθώοι και οι 26 για την εισβολή στη Μητρόπολη

Αθώοι και οι 26 για την εισβολή στη Μητρόπολη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πυρά και της Εκκλησίας της Ελλάδος δέχθηκε χθες η κυβέρνηση, η οποία δεν καταδίκασε την εισβολή αντιεξουσιαστών το πρωί της Κυριακής στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. «Είστε η αποτυχία μας», ανέφερε απευθυνόμενη στους αντιεξουσιαστές.

Ειδικότερα, αθώοι κρίθηκαν χθες οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές για την εισβολή, το πρωί της Κυριακής, στον Ναό Γρηγορίου Παλαμά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 26 άτομα, Ελληνες και αλλοδαπούς, εις βάρος των οποίων ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης είχε ασκήσει δίωξη για διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία. Χθες το πρωί οδηγήθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο τους έκρινε αθώους για την εισβολή στον ιερό ναό και την προσωρινή διακοπή της κυριακάτικης λειτουργίας. Αντίθετα, καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή 18 από αυτούς για το αδίκημα της απείθειας. Και αυτό διότι αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα μετά την προσαγωγή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Την κατηγορία της απείθειας αντιμετώπιζαν δύο ακόμη άτομα, μία ανήλικη, η οποία θα δικαστεί την 20ή Οκτωβρίου, και ένας άνδρας τον οποίο ωστόσο το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε αθώο. Από τους συνολικά 26 συλληφθέντες για συμμετοχή στην «παρέμβαση» στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, οι 17 είναι Ελληνες και 9 αλλοδαποί. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για υπηκόους Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Ισπανίας, καθώς κι έναν υπήκοο Μαρόκου, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής.

Οπως είναι ήδη γνωστό, οι αντιεξουσιαστές διέκοψαν τη λειτουργία της Κυριακής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση από την ΕΛ.ΑΣ. τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη που τελούσαν υπό κατάληψη για τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων. Οι δράστες πέταξαν στο προαύλιο του ιερού ναού φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ των μεταναστών, όπως «Αλληλεγγύη με τους μετανάστες που αγωνίζονται» και «Κοινοί αγώνες ντόπιων – μεταναστών», και ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση με κληρικούς και πιστούς. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί των ΜΑΤ, οι οποίοι προσήγαγαν τους αντιεξουσιαστές στα γραφεία της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Για το περιστατικό η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας σχολίασε δηκτικά την απουσία δήλωσης καταδίκης της «επίθεσης» από τους αρμόδιους υπουργούς. «Επισημαίνουμε την έως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ’ ύλην αρμοδίους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς», επισημαίνει η ΔΙΣ, ενώ απευθυνόμενη στους αντιεξουσιαστές καταλήγει: «Δεν θα απευθύνουμε τις καταδικαστικές δηλώσεις που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφού ουδείς μπόρεσε να τους εμπνεύσει σεβασμό για οτιδήποτε στη ζωή τους, μόνο τη λύπη μας διατυπώνουμε λέγοντας: “Είστε η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας”». Δήλωση καταδίκης για το συμβάν έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Να σημειωθεί ότι, χθες τα ξημερώματα, άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στον Ναό Αγ. Δημητρίου στο Ηράκλειο, τα οποία ωστόσο δεν εξερράγησαν. Ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε στις 6 π.μ. στην είσοδο της εκκλησίας και αμέσως ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή