Η ενέργεια στο επίκεντρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Η ενέργεια στο επίκεντρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τη σημερινή σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερα αποσταθεροποίησης της γειτονιάς και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο λαοί, με πολύ βαθιές ρίζες παράλληλης πορείας, κάποιες φορές και διαφορών, έχουν τη σοφία να τις ξεπεράσουν και να σφυρηλατήσουν σχέση πολύ εποικοδομητική, αμοιβαία επωφελή για τους δυο λαούς και την περιοχή μας, που βρίσκεται σχεδόν πάντα σε εντάσεις αλλά που ιδίως στις μέρες μας είναι μια περιοχή ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη. Τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δυο χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν – Κομβικό σημείο η ενεργειακή συνεργασία

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που ήδη εξειδικεύεται, οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών: Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα Μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός), Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

Οι δύο πρωθυπουργοί επικέντρωσαν στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεων μας, για να σημειώσει πως η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την οποία και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια και επιστρέφει εν συνεχεία στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή