Mε μακρύκαννο όπλο η επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού

Mε μακρύκαννο όπλο η επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mακρύκαννο πολεμικό όπλο, πιθανότατα καλάσνικοφ, χρησιμοποιήθηκε στην ένοπλη επίθεση σε κτίριο στην πλατεία Κολωνακίου όπου στεγάζεται, μεταξύ άλλων, η πρεσβεία του Μεξικού. Αυτό προέκυψε από την επεξεργασία υπολείμματος βολίδας στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο περισυνελέγη από το σημείο της επίθεσης. Το ένοπλο χτύπημα στο κτίριο της πλατείας Φιλικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και δεν έγινε αντιληπτό παρά αρκετές ώρες αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας, από τους υπαλλήλους χρηματιστηριακής εταιρείας που στεγάζεται στον 4ο όροφο, ακριβώς κάτω από την πρεσβεία του Μεξικού. Οι υπάλληλοι εντόπισαν οπή στο εξωτερικό τζάμι και ειδοποίησαν την ΕΛ.ΑΣ., ενώ ύστερα από αυτοψία στον χώρο, αστυνομικοί της Σήμανσης βρήκαν σφηνωμένο σε γυψοσανίδα στο εσωτερικό των γραφείων υπόλειμμα βολίδας.

Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν τον «πυρήνα» της σφαίρας, όχι όμως και το εξωτερικό περίβλημα αυτής ή «χιτώνιο» όπως αποκαλείται στη γλώσσα των ειδικών. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, θεωρείται δύσκολο έως αδύνατον να προσδιοριστεί και το βαλλιστικό αποτύπωμα του όπλου, να διαπιστωθεί δηλαδή εάν το μακρύκαννο πολεμικό τυφέκιο έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες στο παρελθόν ή όχι. Οπως είναι ήδη από χθες γνωστό, από την αυτοψία στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε διαμπερής οπή από σφαίρα στο τζάμι του 4ου ορόφου καθώς και υπόλειμμα βολίδας στο εσωτερικό των γραφείων. Επίσης, οπή έχει βρεθεί και στην πρόσοψη του 3ου ορόφου όπου στεγάζονται τα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας εμπορίας ρούχων. Ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη βεβαιότητα εάν το σημάδι στον εξωτερικό τοίχο προέρχεται από πυροβολισμό ή εάν έχει προκληθεί από άλλη αιτία στο παρελθόν.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η ένοπλη επίθεση έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιήθηκε για το περιστατικό σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα αργότερα. Στο μεσοδιάστημα θεωρείται πιθανό κάλυκες από το όπλο των δραστών να μετακινήθηκαν από το σημείο είτε από περαστικούς είτε π.χ. από συνεργεία καθαρισμού. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει στη διάθεσή της δύο μαρτυρίες για το συμβάν. Σύμφωνα με την πρώτη, οι δράστες ήταν δύο, πλησίασαν και έφυγαν από το σημείο με μοτοσικλέτα και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη σκούρου χρώματος. Σύμφωνα, αντίστοιχα, με τη δεύτερη μαρτυρία, τη στιγμή της επίθεσης ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί που έπεσαν προς το κτίριο, κάτι εξάλλου που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της επιτόπιας έρευνας. Στο σημείο πραγματοποίησαν και χθες αυτοψία αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας καθώς και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, δίχως πάντως να προκύψουν νεότερα ευρήματα.

Ο στόχος της επίθεσης δεν έχει με απόλυτη βεβαιότητα αποσαφηνιστεί. Θεωρείται ωστόσο πιθανότερο οι δράστες να ήθελαν να πλήξουν τα γραφεία της πρεσβείας του Μεξικού στον 5ο όροφο. Εξάλλου, κατάληψη στα γραφεία της πρεσβείας είχαν πραγματοποιήσει την 29η Ιουνίου αντιεξουσιαστές, μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά που επικρατεί στο Μεξικό και τις δολοφονίες φοιτητών και αντικαθεστωτικών δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή