Λάθη στις… απαλλαγές των εκπαιδευτικών

Λάθη στις… απαλλαγές των εκπαιδευτικών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ζήτημα των “υπεράριθμων” εκπαιδευτικών ορισμένων ειδικοτήτων οφείλεται κυρίως στις υπερεκτιμήσεις των οργανικών και λειτουργικών κενών, με αποτέλεσμα τους ενίοτε αλόγιστους διορισμούς, τις μεταθέσεις και τελικά την ανορθολογική κατανομή εκπαιδευτικών». Αυτό αποκαλύπτει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΕΔΔ σε 34 διευθύνσεις Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 34 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις υπαγόμενες σε αυτές σχολικές μονάδες από το έτος 2013 έως και το έτος 2015, προέκυψε ότι 2.272 εκπαιδευτικοί είχαν «απαλλαγεί» από το διδακτικό έργο. Ωστόσο, δεν ήταν έτσι, αφού το πληροφοριακό σύστημα «survey» του υπουργείου Παιδείας είχε λάθος καταχωρίσεις. Ενδεικτικά, από τους 405 εκπαιδευτικούς οι οποίοι φέρονταν στο πληροφοριακό σύστημα να είχαν «απαλλαγεί» από το διδακτικό τους έργο, τα στοιχεία για 176 εξ αυτών (43,5%) δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα είτε επειδή δεν είχε ενημερωθεί το πληροφοριακό σύστημα είτε επειδή οι σχετικές καταχωρίσεις ήταν εσφαλμένες.

Από την άλλη, μολονότι η διοίκηση υιοθέτησε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής δεδομένων της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας), ουσιαστικά το σύστημα αυτό κατέστη εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο, δεδομένης της μειωμένης αξιοπιστίας του, ενώ σήμερα έχει πλέον αντικατασταθεί από νεότερο («my school»).

Βέβαια, όπως λέει η έκθεση, το φαινόμενο των «αδυνατούντων» εκπαιδευτικών να παράσχουν διδακτικό έργο ήταν ανέκαθεν γνωστό στο υπουργείο Παιδείας, καθώς και στις περιφερειακές μονάδες διοίκησης. Οπως πληροφόρησε τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «μέχρι και πέρυσι, κατά πάγια πρακτική, οι εκπαιδευτικοί που αδυνατούν να προσφέρουν διδακτικό έργο λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας (ψυχολογικών και μη) απομακρύνονταν από την τάξη, ώστε να αποφεύγονται περαιτέρω προβλήματα και δυσλειτουργίες, και διετίθεντο για την άσκηση διοικητικού έργου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή