Ο δήμαρχος έγινε… οδηγός ασθενοφόρου

Ο δήμαρχος έγινε… οδηγός ασθενοφόρου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρέη οδηγού ασθενοφόρου ανέλαβε προχθές ο δήμαρχος Δεσκάτης, Δημήτρης Καραστέργιος, προκειμένου να βοηθήσει έναν τραυματία. Ελλείψει οδηγού ασθενοφόρου, πήγε ο ίδιος στο Κέντρο Υγείας Δεσκάτης, πήρε τα κλειδιά του ασθενοφόρου και οδήγησε το όχημα στο σημείο του ατυχήματος για να παραλάβει τον τραυματία και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Ο δήμαρχος βρέθηκε τυχαία στον τόπο του ατυχήματος, όπου ένας νεαρός μοτοσικλετιστής ήταν στο έδαφος με αίματα στο κεφάλι και χωρίς επαφή με το περιβάλλον. Επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας της περιοχής, όμως ο μοναδικός οδηγός του ασθενοφόρου είχε ρεπό, ενώ για να πάει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που σταθμεύει στα Γρεβενά (απόσταση 60 χιλιομέτρων) και να μεταφέρει τον τραυματία στο νοσοκομείο θα χρειαζόταν δύο ώρες. Ετσι, πήρε την απόφαση να οδηγήσει ο ίδιος το ασθενοφόρο με τον τραυματία, που εν τω μεταξύ είχε λάβει τις πρώτες βοήθειες από γιατρό και νοσηλευτή του Κέντρου Υγείας. Τελικά, ο δήμαρχος δεν χρειάστηκε να οδηγήσει έως τα Γρεβενά, αφού στο μέσον της διαδρομής συναντήθηκε με τον κανονικό οδηγό του ασθενοφόρου, ο οποίος και συνέχισε τη διακομιδή. Ο τραυματίας νοσηλεύεται πλέον στην ορθοπεδική κλινική χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι απόλυτα ενδεικτικό των σοβαρών ελλείψεων που καταγράφονται στις διακομιδές ασθενών στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία χρέη οδηγού ασθενοφόρου μπορούν να εκτελούν και οδηγοί πυροσβέστες και υπάλληλοι των δήμων, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουν από μια ολιγόωρη εκπαίδευση. Ωστόσο ακόμα η διάταξη αυτή δεν έχει γίνει πράξη.

Το περιστατικό σχολίασε με καυστικό τρόπο ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας. Οπως δήλωσε, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως έχει αποφασίσει να προσφέρει πρωτόγνωρες εικόνες και εμπειρίες στη δημόσια υγεία. Στους τελευταίους 19 μήνες, οι πολίτες είδαν τμήματα νοσοκομείων να κλείνουν λόγω ελλείψεως προσωπικού και αγροτικά αυτοκίνητα να μεταφέρουν ασθενείς. Σήμερα μαθαίνουν ότι και δήμαρχος εκτελούσε χρέη οδηγού ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ», σημειώνει και καταλήγει: «Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι κωμική εάν δεν ήταν τόσο τραγική».

Ενα εξίσου σοβαρό πρόβλημα αφορά και τη συντήρηση των ασθενοφόρων σε πολλές περιοχές της χώρας. Οπως ενδεικτικά αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Αγρινίου-Αμφιλοχίας μόλις πρόσφατα «ζητιάνεψαν» 650 ευρώ από τις δημοτικές αρχές για να αγοράσουν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και να επισκευάσουν δύο ασθενοφόρα. Στην περιοχή υπάρχουν επτά ασθενοφόρα, τα οποία έχουν διανύσει 650.000 χιλιόμετρα έκαστο και δεν διαθέτουν κλιματισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή