Οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων στην Εύβοια, μετά την πύρινη λαίλαπα

Οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων στην Εύβοια, μετά την πύρινη λαίλαπα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα πύρινα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια να υποχωρούν το ένα μετά το άλλο, η ανησυχία, ωστόσο, της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις επιπτώσεις ενισχύεται. «Είμαστε στις αρχές Αυγούστου και η απρόσμενη οικολογική καταστροφή που υπέστη η περιοχή μας ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική κίνηση», σχολιάζει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού – Αθλητισμού στην Περιφέρεια Στερεάς, Γιάννης Κοτζιάς. Από την ώρα που εικόνες του καιόμενου δάσους κατέκλυσαν το Διαδίκτυο και την τηλεόραση, ξεκίνησαν και οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων από εκδρομείς του Αυγούστου. «Οι παραθεριστές ούτε καν οπτική επαφή με τις καμένες εκτάσεις δεν έχουν από τα σημεία που κολυμπούν, περπατούν ή διασκεδάζουν», σημειώνει ο ίδιος από τη Βόρεια Εύβοια. «Παραμένουμε ένας κοντινός προορισμός, τόσο από την Αθήνα όσο και από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, με όμορφες τοποθεσίες και προσιτές τιμές», υπενθυμίζει ο αντιπεριφερειάρχης, «ένας ιδανικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές». Συνολικά, 20.000 δωμάτια όλων των κατηγοριών διατίθενται στη Λίμνη, στην Αιδηψό, στο Πευκί, στα Βασιλικά, στον Νέο Πύργο, στον Αγιο Γεώργιο Λιχάδος κ.α. Παράλληλα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει από προβολές ντοκιμαντέρ, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και παραδοσιακά πανηγύρια μέχρι κολυμβητικούς αγώνες και διάπλου του βορείου Ευβοϊκού, θα ισχύσει χωρίς καμία τροποποίηση. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Πράξη αλληλεγγύης

Η επιλογή για διακοπές φέτος στη Βόρεια Εύβοια αποτελεί επιπλέον μια πράξη αλληλεγγύης. Μπορεί οι υλικές ζημιές για τους κατοίκους να μην είναι σημαντικές, ωστόσο το πλήγμα για τους ρητινοκαλλιεργητές, τους «φρουρούς» των δασών, ήταν μεγάλο. «Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν το βιος τους όλο, τη φετινή τους σοδειά και των επόμενων ετών», υπογραμμίζει με πικρία ο κ. Κοτζιάς. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την οικολογική καταστροφή έκαναν λόγο για 30.000 στρέμματα δάσους, ωστόσο το δορυφορικό σύστημα EFFIS καταγραφής πυρκαγιών προσδιορίζει τις αποτεφρωμένες εκτάσεις σε 18.950 στρέμματα δασικής έκτασης. Υπό έλεγχο έχει τεθεί από χθες το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου. Το πρωί της Τρίτης, επιχειρούσαν 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα με ρίψεις νερού, ενώ το σύνολο των ισχυρών επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων παρέμενε στον τόπο της πυρκαγιάς στη Λίμνη Ευβοίας, με στόχο την πλήρη κατάσβεσή της, μέχρι αργά χθες το βράδυ. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν και 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 12 χωματουργικά μηχανήματα.

Πηγές της πυροσβεστικής υπηρεσίας εκφράζουν φόβους για πιθανές αναζωπυρώσεις, με αποτέλεσμα το σύνολο του σώματος να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται ότι το περίφημο αλλά εξαιρετικά εύφλεκτο δάσος χαλεπίου πεύκης, χαρακτηριστικό του ευβοϊκού τοπίου, έχει καεί και στο παρελθόν και έχει «ξαναγεννηθεί» μέσα από τις στάχτες του. Ηταν τον Αύγουστο του 1977, όταν η φωτιά έκανε στάχτη 50 με 70.000 στρέμματα, ενώ είχε απειλήσει και σπίτια στα όρια της Λίμνης Ευβοίας. Η καταστροφή είχε βουλιάξει και τότε την τοπική κοινωνία σε θλίψη. Σταδιακά, όμως, οι πληγές επουλώθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή