Δικαστικές ενώσεις κατά Πολάκη για τη σύλληψη του διευθυντή του νοσοκομείου Τρικάλων

Δικαστικές ενώσεις κατά Πολάκη για τη σύλληψη του διευθυντή του νοσοκομείου Τρικάλων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίδραση υπήρξε από πέντε δικαστικές ενώσεις της χώρας, μετά από τη δήλωση του υπουργού Υγείας Π. Πολάκη σχετικά με τη σύλληψη του διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

Ο κ. Πολάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook σχολίασε τη σύλληψη του διευθυντή και του υποδιευθυντή του νοσοκομείου Τρικάλων, κατόπιν σύναψης ιδιωτικών συμβάσεων πρόσληψης καθαριστριών σε βάρος συμφερόντων της ιδιωτικής εταιρίας που είχε αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου, κατά παράβαση της εκδοθείσας προσωρινής διαταγής, καθ' όσο διάστημα η υπόθεση εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σχετική κίνηση της αστυνομίας «Αναδεικνύει το βαθύ πρόβλημα που υπάρχει σε τμήμα της δικαιοσύνης και των σωμάτων ασφαλείας και το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν, κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που εξυγιαίνουν το χώρο της υγείας, να βρίσκονται υπό την αίρεση ή την ακύρωση από κάποιον δικαστή που μπορεί να εκδίδει προσωρινές διαταγές μη εφαρμογής των αποφάσεων της Κυβέρνησης».

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν το πρωί της Τετάρτης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, η Ένωση Δοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του υπουργού «απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι τέτοιες πρακτικές «είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της», ενώ επισημαίνουν πως οι σχετικές τοποθετήσεις του υπουργού δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της διάκρισης των λειτουργιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων:

«Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του Yπουργού Πολάκη, με αφορμή την υπόθεση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους. Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτές εκτός του ότι μαρτυρούν έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους, είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς και αγνοούν ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνιστώσα και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις δημοκρατικές χώρες.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε

Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος  Εφετών

Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ

Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ»

Ερώτηση Α. Γεωργιάδη στη Βουλή

Ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Πολάκη απηύθυνε ο Α. Γεωργιάδης στον πρωθυπουργό σήμερα το μεσημέρι. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με τις κινήσεις τους μέλη της κυβέρνησης «θέτουν σε σοβαρή κρισιμότητα την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου», ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν συμφωνεί με τις απόψεις του υπουργού για τον ρόλο των δικαστικών λειτουργών και των αστυνομικών οργάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή