Βοήθεια από το εξωτερικό στη Μυτιλήνη με ληγμένο υγειονομικό υλικό

Βοήθεια από το εξωτερικό στη Μυτιλήνη με ληγμένο υγειονομικό υλικό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον μιας δυσάρεστης έκπληξης βρέθηκε χθες ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, όταν συνειδητοποίησε ότι η βοήθεια που απέστειλε στη μονάδα του για τη συνδρομή της γερμανική εταιρεία περιείχε ληγμένο υλικό!

Ειδικότερα, η «γερμανική βοήθεια», που κατέφθασε χθες, περιείχε τρεις παλέτες με υγειονομικό υλικό και μάσκες, αλλά και τεράστιες παλέτες με γάντια. Δυστυχώς, τα γάντια ήταν όλα ληγμένα από τον Δεκέμβριο του 2015. «Αυτά θα σκιστούν άμεσα, και αν τα χέρια έρθουν σε επαφή με κάτι μολυσμένο, ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος» ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Χατζηγιάννης.

Βέβαια, παρότι πάντα χρήσιμη, ιδίως σε αυτές τις συνθήκες που βιώνουν η Ελλάδα και το ΕΣΥ, η γερμανική βοήθεια στο εν λόγω ΠΕΔΥ, που καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στη Λέσβο, έχει διαμορφώσει άσχημο ιστορικό, αφού άλλη γερμανική εταιρεία, όπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Χατζηγιάννης, «στο παρελθόν έστειλε σε ένα πολύ όμορφο ξύλινο κιβώτιο ένα μηχάνημα υπερήχων που στην κατάσταση που ήταν, ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί». Πάντως, ο ίδιος ομολογεί ότι δεν είναι κάθε εξωτερική βοήθεια… προβληματική. Για την ακρίβεια, μας λέει, σουηδική εταιρεία απέστειλε στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης υπερσύγχρονα μηχανήματα τα οποία εξόπλισαν τη μονάδα βραχείας νοσηλείας με υπέρηχο και καρδιογράφο. «Ολοκαίνουργιος εξοπλισμός που έχει μετατρέψει τη μονάδα βραχείας νοσηλείας σαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας!» σχολιάζει.

Η βοήθεια που δέχεται κατά καιρούς από φορείς, εταιρείες κ.ά. το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, καθώς και οι εξειδικευμένες αποστολές που έγιναν με γιατρούς από πολλά μέρη της Ελλάδας που το συνέδραμαν, δεν είναι τυχαίες. Από το 2015, το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης –από τις λίγες μονάδες ανά την Ελλάδα– λειτουργεί σε 24ωρη βάση και έχει επιβαρυνθεί, παρά το λιγοστό του προσωπικό, με το προσφυγικό, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εξεταστεί από το προσωπικό του. Παράλληλα υπήρξε και κεντρικός χώρος συλλογής τροφίμων και ρούχων, καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης, κοντά στο Κάστρο της και στην περιοχή της Επάνω Σκάλας.

Το θέμα είναι ότι παρά το έργο που παράγει, αναμένει ακόμα μαστογράφο και έγχρωμο υπερηχοτομογράφο για να μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Οσο για ιατρικό προσωπικό, «στεκόμαστε αρκετά καλά μετά και τον πρόσφατο διορισμό δύο ιατρών με τριετή σύμβαση» λέει ο κ. Χατζηγιάννης. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις που αντιμετωπίζει, ωστόσο, το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, είναι σε παραϊατρικό προσωπικό για τα εργαστήριά του (Ακτινολογικό – Μικροβιολογικό) καθώς και στην καθαριότητα. Από τον περασμένο Μάρτιο και μετά τη λήξη των συμβάσεων με τα ιδιωτικά συνεργεία, και παρά την ενημέρωση που έγινε διά ζώσης στον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σε επίσκεψή του, δεν υπάρχει ακόμα προσωπικό. Νοσηλεύτριες και προσωπικό που εργάζεται στο πολυιατρείο καθαρίζουν τους διαδρόμους, τα ιατρεία, τα γραφεία και κάποιες τουαλέτες, με το πρόβλημα να μη φαίνεται να λύνεται σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή