Σε καθεστώς χρεοκοπίας ο Δήμος Αχαρνών

Σε καθεστώς χρεοκοπίας ο Δήμος Αχαρνών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δήμος Αχαρνών έγινε ο τρίτος δήμος, έπειτα από εκείνους της Σαλαμίνας και της Γόρτυνας, που κήρυξε άτυπη πτώχευση και οδηγείται στην επιτροπεία από τον νέο μνημονιακό θεσμό του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ. Η οριστική απόφαση λήφθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και μετά την άρνηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να χορηγήσει νέο δάνειο, έτσι ώστε να ισοσκελιστεί ο δημοτικός προϋπολογισμός του 2016. Με τη χρηματοδότηση από την πολιτεία να έχει μειωθεί έως και 60%, την ύπαρξη υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών, τον υψηλό δανεισμό που δύσκολα εξυπηρετείται και ταμειακό έλλειμμα 10,27 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργήθηκαν συνθήκες οικονομικού «στραγγαλισμού» στον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο στην Αττική.

Ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός, στην ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο, υπογράμμισε πως δεν ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή για το μεγάλο έλλειμμα, σημειώνοντας πως έλαβε μέτρα όπως η μείωση του προϋπολογισμού του 2016 κατά 39,50% σε σχέση με αυτόν του 2013 (μικρότερος κατά 61,4 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, σημειώθηκε, αναζητήθηκαν πηγές εσόδων, όπως η επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, η είσπραξη ΤΑΠ σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο καθορισμός του τέλους ακαθαρίστων εσόδων και ο καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων, που επί σειρά ετών παρέμεναν στα «αζήτητα». Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα αυτά δεν στάθηκαν αρκετά. «Το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Αχαρνών είναι δύσκολη απόφαση και η υλοποίηση του προγράμματος είναι επίσης δυσχερής διαδικασία. Δεν είναι η παρούσα δημοτική αρχή που δανείστηκε ή δεν πλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ωστόσο εμείς καλούμαστε σήμερα να είμαστε προσεκτικοί, αξιόπιστοι, υπεύθυνοι και συνεπείς», τόνισε ο κ. Κασσαβός.

Η εργαλειοθήκη μέτρων που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις από τη νομοθεσία αφορά τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ (ακόμη και με κατασχέσεις), αναστολή προσλήψεων και επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και τρία τοις χιλίοις (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών επιχορηγούνται οι Δήμοι Ρόδου, Πυλαίας-Χορτιάτη και Σιθωνίας με το συνολικό ποσό των 22.257.505,67 ευρώ αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους (ιδιώτες, προμηθευτές κ.λπ.). Το υπουργείο θα διαθέσει συνολικά 326 εκατ. ευρώ στους δήμους για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ποσό προέρχεται από την πρόσφατη δόση των 7,5 δισ. ευρώ και ειδικά από το μέρος που αφορά εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή