Απινιδωτές σε δημόσια κτίρια της Ηπείρου

Απινιδωτές σε δημόσια κτίρια της Ηπείρου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας κάτοικος Ιωαννίνων με στεφανιαία νόσο έχει κάθε λόγο να αισθάνεται λίγο πιο ασφαλής όταν παρακολουθεί μία αθλητική εκδήλωση στην πόλη του. Και αυτό διότι στα αθλητικά δημόσια κτίρια του νομού Ιωαννίνων έχουν τοποθετηθεί φορητοί απινιδωτές για την αντιμετώπιση ενός αιφνίδιου καρδιακού επεισοδίου και παράλληλα υπάρχουν εκπαιδευμένοι πολίτες στη χρήση τους.

Η πρωτοβουλία τοποθέτησης φορητών απινιδωτών σε κομβικά σημεία στα Ιωάννινα και στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου και ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο. Ηδη έχουν τοποθετηθεί 70 αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές, τους οποίους έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια με χορηγίες από φορείς και εταιρείες, σε κεντρικά σημεία κυρίως στον νομό Ιωαννίνων, αλλά και στους νομούς Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Αρτας. Και επειδή τα μηχανήματα από μόνα τους είναι άχρηστα εάν δεν υπάρχει κάποιος για να τα χειριστεί, περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί για τη χρήση τους, με τη συνδρομή κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, του ΕΚΑΒ Ηπείρου και των «Σαμαρειτών» του Ερυθρού Σταυρού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης ανέφερε στην «Κ»: «Στον νομό Ιωαννίνων έχουν τοποθετηθεί φορητοί απινιδωτές, μεταξύ άλλων, στον σταθμό των ΚΤΕΛ, στα “διοικητήρια” του νομού, δηλαδή στο κτίριο της Αστυνομίας, στο Δικαστικό Μέγαρο, στο Δημαρχείο, στο κτίριο της Περιφέρειας, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των μονάδων υγείας, στο πανεπιστήμιο και σε μεγάλους ναούς, σε κεντρικές πλατείες, σε πεζόδρομους. Παράλληλα έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους και πολίτες που βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους. Π.χ., εφόσον τοποθετήθηκε το μηχάνημα στον σταθμό των ΚΤΕΛ, έχουν εκπαιδευτεί υπάλληλοι που εργάζονται εκεί». Η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο στη χρήση του φορητού απινιδωτή, αλλά στην αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής και στην τεχνική της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, που προηγείται της απινίδωσης. Προς το παρόν οι απινιδωτές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά έχουν σώσει δύο ζωές. Και αυτό διότι ο πολίτης που είχε εκπαιδευτεί σε αυτά κατάφερε να βοηθήσει δύο συνανθρώπους του που είχαν χτυπηθεί από ρεύμα σε στύλο της ΔΕΗ, σε κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, με μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή, πριν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιωάννης Γουδέβενος, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι συμβαίνουν στη χώρα μας 7.000 έως 8.000 αιφνίδιοι καρδιολογικοί θάνατοι. Ως αιφνίδιος θάνατος χαρακτηρίζεται αυτός που συμβαίνει μέσα σε μισή ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων εκτός χώρου νοσοκομείου. Περίπου στο 30%-40% των περιπτώσεων δεν υπάρχει ιστορικό καρδιολογικού προβλήματος. Η μάχη για τη ζωή κερδίζεται ή χάνεται στα 3-5 πρώτα λεπτά μετά την ανακοπή –όσο διάστημα δηλαδή αντέχει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο–, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με μαλάξεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και απινίδωση. Ο κ. Γουδέβενος χαρακτηρίζει την τοποθέτηση απινιδωτών σε κεντρικούς δημόσιους χώρους πολύ καλή πρωτοβουλία, τονίζει ωστόσο ότι «το παν είναι η πρόληψη», ότι δηλαδή δεν θα φτάσεις στο σημείο να χρειαστείς απινίδωση. Και αυτό, όπως επισημαίνει, έχει να κάνει με την αποφυγή του καπνίσματος, την άσκηση και τη σωστή διατροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή