Μουζάλας: «Μέχρι στιγμής τηρείται η συμφωνία με την Τουρκία»

Μουζάλας: «Μέχρι στιγμής τηρείται η συμφωνία με την Τουρκία»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο. Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild και συγκεκριμένα σε ερώτηση για το εάν «πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B στην περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό;».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Bild με τίτλο «Οι Ελληνες απαιτούν μία νέα συνθήκη για το προσφυγικό» και υπότιτλο «Η Ε.Ε. χρειάζεται επειγόντως ένα Σχέδιο Β», αναπαράχθηκε πανευρωπαϊκά, με τον τίτλο της να δημιουργεί ιδιαίτερη αίσθηση.

Με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μουζάλας διέψευσε τον τρόπο που η γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε τις δηλώσεις του και έδωσε στη δημοσιότητα τις απαντήσεις του, όπου δεν γίνεται λόγος για «νέα συνθήκη» και «Σχέδιο Β». «Εχουμε μια ροή προσφύγων, η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη μη τήρησης της συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά, κάποιες μέρες είναι μηδενικός, κάποιες μέρες είναι κοντά στους 100. Είναι ένας αριθμός ανθρώπων στον οποίον έχουμε έτσι κι αλλιώς στραμμένο το ενδιαφέρον μας. Ενδεικτικά όμως σας λέω ότι το ποσοστό των ανθρώπων σε σχέση με πέρυσι τέτοια περίοδο είναι μειωμένος κατά 95%-97%. Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων», σημείωνε ο κ. Μουζάλας.

Βεβαίως, ο αρμόδιος υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του, ενώ μίλησε ευθέως για κινδύνους λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία. «Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης», συμπλήρωσε. Αναγνωρίζοντας πως «μέχρι τώρα έχει υπάρξει οικονομική στήριξη προς τη χώρα μας, έχει υπάρξει στήριξη σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό», υπογράμμισε το καίριο πρόβλημα: την κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατ’ αναλογία. «Δεν γίνεται όλο το προσφυγικό βάρος να το επωμίζονται τρεις-τέσσερις χώρες και οι υπόλοιπες να ασκούν κριτική τι κάναμε σωστά και τι όχι, με τα σύνορά τους κλειστά και χωρίς να υποδέχονται κανέναν πρόσφυγα από όσους τους αναλογούν». Ο αναπληρωτής υπουργός πρότεινε «οι πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών και άλλων. Το ίδιο να συμβεί κι από την Ελλάδα, ώστε να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. κατ’ αναλογία».

Ο κ. Μουζάλας ζήτησε επίσης ενίσχυση του ειδικού προσωπικού της Ε.Ε., που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στα νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή