ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aναζητεί στοιχεία από τα βίντεο η αστυνομία

greek_police

Στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν στην πλατεία Κολωνακίου η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει στοιχεία για τους δράστες της ένοπλης επίθεσης εναντίον κτιρίου που στεγάζει, μεταξύ άλλων, την πρεσβεία του Μεξικού, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Τις δύο τελευταίες ημέρες κλιμάκια αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας συγκέντρωσαν υλικό από κάμερες που λειτουργούν στις τράπεζες και τα καφέ της πλατείας και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στην επεξεργασία-ανάλυσή του. Ευελπιστούν να ξεκαθαρίσουν πόσα άτομα μετείχαν στην ένοπλη επίθεση, ποιο ήταν το δρομολόγιο ακολούθησαν κατά τη διαφυγή τους κ.ά.

Προς το παρόν, κατεύθυνση στις έρευνες δίνουν οι καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων που δήλωσαν στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας ότι οι δράστες ήταν δύο, επέβαιναν σε μηχανή, καθώς και ότι πυροβόλησαν δύο φορές κατά του γωνιακού κτιρίου στο οποίο στεγάζονται η πρεσβεία του Μεξικού, μια χρηματιστηριακή εταιρεία, τα γραφεία πολυεθνικής επιχείρησης εμπορίας ρούχων κ.ά.

Περιορισμένα είναι και τα ευρήματα από την αυτοψία της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο της επίθεσης. Βρέθηκε και περισυνελέγη ένα τμήμα μόνο από σφαίρα που καρφώθηκε στον τοίχο του τετάρτου ορόφου, όχι όμως κάλυκες ή άλλα αντικείμενα. Μια οπή στον εξωτερικό τοίχο του τρίτου ορόφου δεν είναι βέβαιο ότι έχει προκληθεί από τις σφαίρες των τρομοκρατών. Πάντως, από την επεξεργασία του «πυρήνα» της βολίδας στα εγκληματολογικά εργαστήρια προσδιορίστηκε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν μακρύκαννο όπλο, ενδεχομένως καλάσνικοφ. Ωστόσο, οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν δύσκολο να προσδιορίσουν το «αποτύπωμα» του όπλου, να διαπιστώσουν, δηλαδή, εάν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ή όχι. Μετά την έφοδο μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στα γραφεία της πρεσβείας του Μεξικού τον Ιούνιο στην είσοδο του κτιρίου είχε διατεθεί αστυνομικός σκοπός, που όμως εκτελούσε υπηρεσία μόνο τις εργάσιμες ώρες και ημέρες και άρα τη στιγμή της επίθεσης (ξημερώματα Κυριακής) δεν βρισκόταν στο σημείο.