Επιθέσεις σε δύο εκκλησίες στην Αθήνα

Επιθέσεις σε δύο εκκλησίες στην Αθήνα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταλήψεις και οι εισβολές σε κτίρια άλλους διχάζουν (προδήλως στο μυαλό έρχονται το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση), άλλους –και δη άσπονδους φίλους – φέρνουν ακόμη πιο κοντά, όπως στην περίπτωση του Γιάννη Μπουτάρη και του μητροπολίτη Aνθιμου.

χαρακτηριστικά, χθες στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών μπήκαν εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Μετσόβου, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, όπου άγνωστοι πέταξαν γυάλινα μπουκάλια με χρώμα βάφοντας τοίχους και σκαλιά του ναού. Μία ώρα μετά, η δεύτερη επίθεση έγινε στον ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Ακαδημίας 67. Οι δράστες πέταξαν γυάλινα μπουκάλια με μπογιά και έσπασαν τα τζάμια της εισόδου.

Οι επιθέσεις θεωρούνται συνέχεια της εισβολής αντιεξουσιαστών το πρωί της Κυριακής στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. «Φρίκαρα με αυτά που έγιναν στην εκκλησία, φανταστείτε να έμπαιναν σε ένα τζαμί τι θα γινότανε… θα τους είχαν λιντσάρει. Οι χριστιανοί που ήταν στην εκκλησία έμειναν αποσβολωμένοι. Είναι πρωτοφανή αυτά» δήλωσε (Πρακτορείο FM 104,9) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ. Μπουτάρης επικοινώνησε με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό του, ενώ επίσης φέρεται ενοχλημένος με τη χθεσινή απόφαση για αθώωση των 26 συλληφθέντων αντιεξουσιαστών για την εισβολή.

Οι δύο ηγέτες της Θεσσαλονίκης έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους, που είχαν διαρραγεί καθώς ο κ. Ανθιμος είχε ταχθεί κατά της υποψηφιότητας Μπουτάρη στον δήμο. Ωστόσο, η ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της πόλης φαίνεται πως συνέβαλε τελικά στη σύμπλευση. Μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης κατοικεί δίπλα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος είναι μέσα στο οπτικό του πεδίο από το παράθυρό του.

Από την άλλη, βέβαια, με ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν χθες οι 5 συλληφθείσες (τέσσερις Ελβετίδες και μία Ελληνίδα) κατά τη διάρκειας της εκκένωσης της κατάληψης του πρώην Ορφανοτροφείου στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Συμφωνία με καταληψίες

Το θέμα των καταλήψεων κατά περίπτωση διχάζει. Ενδεικτικά, χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι «υπάρχει διαφορά από εγκαταλειμμένο χώρο σε εγκαταλειμμένο χώρο». «Για τις μακροχρόνιες καταλήψεις μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή με συμφωνία κυρίων, δηλαδή η πλευρά των καταληψιών θα δώσει κάποιες εγγυήσεις και ανάλογα θα πράξει και το κράτος» είπε, προσθέτοντας ότι πολλές καταλήψεις έχουν λειτουργήσει υπέρ του κοινωνικού συνόλου, βοηθώντας μετανάστες ή αστέγους, χωρίς να προκαλούν προβλήματα. «Χιλιάδες κτίρια είναι σήμερα καταπατημένα, και από την Εκκλησία ακόμη» ανέφερε και υπεραμύνθηκε της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ασκούνταν κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την εκκένωση κτιρίων.

Ρίχνοντας ακόμη λίγες σταγόνες στη διχαστική φωτιά, χθες η Νομαρχιακή Οργάνωση Θεσσαλονίκης του κόμματος έβαλε κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, που είχε αποδοκιμάσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι διαφωνεί με την επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων. Η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης με νέα ανακοίνωση «υπενθυμίζει σε όσους διαφώνησαν ή εξακολουθούν να διαφωνούν με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, ότι το κόμμα μας ουδέποτε υποστήριξε την καταστολή και τις πρακτικές των μαζικών συλλήψεων και των μαζικών δικών. Η πολιτική της μηδενικής ανοχής και της αντιμετώπισης κινητοποιήσεων με χημικά και ρόπαλα ανήκουν σε πολιτικούς χώρους που κυβέρνησαν πριν το 2015».

Η Νέα Δημηκρατία

Με δεδομένα τα παραπάνω και μετά τη νέα επίθεση στους δύο ναούς στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. δήλωσε: «Τα χάδια του ΣΥΡΙΖΑ στους αντιεξουσιαστές έχουν σαν μόνο αποτέλεσμα τη διαρκή αποθράσυνσή τους. Ο κ. Τσίπρας οφείλει, επιτέλους, να πάρει ξεκάθαρη θέση. Και ο κατ’ ευφημισμόν υπουργός Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες του, πριν έρθουν ακόμη χειρότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή