Γ. Πατούλης: Προ χρεοκοπίας και άλλοι δήμοι

Γ. Πατούλης: Προ χρεοκοπίας και άλλοι δήμοι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον κίνδυνο «οικονομικής κατάρρευσης» δήμων και το διαφαινόμενο κύμα αιτημάτων δήμων για ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, σε επιστολή που έστειλε χθες στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ΥΠΕΣΔΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί την ανάληψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών προληπτικά για το θέμα.

Το έναυσμα έδωσε η ουσιαστική πτώχευση του Δήμου Αχαρνών, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, και τον θέτει σε καθεστώς «μνημονιακής επιτήρησης» υπό την εποπτεία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ. Ο Δήμος Αχαρνών είναι ο τρίτος δήμος που δηλώνει αδυναμία να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, μετά τον Δήμο Σαλαμίνας και Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης.

Ο κ. Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι «οι τεράστιες οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημιουργία νέας γενιάς παρακρατηθέντων και η έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την οικονομική και αναπτυξιακή υποστήριξη των δήμων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια πολλούς από τους δήμους σε οικονομική κατάρρευση». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δήμων που θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης. Η συνέπεια αυτή θα έχει τεράστια επίπτωση τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες όσο και ως προς τους εργαζομένους των δήμων».

Μάλιστα, σημειώνεται πως το αποθεματικό του Λογαριασμού Εξυγίανσης διαθέτει 85 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν θα επαρκέσει εάν υπάρξει ένταξη αρκετών δήμων σε πρόγραμμα. Ο κ. Πατούλης αναφέρει πως η κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτήσει τον λογαριασμό, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση για άλλη μία φορά ο Ειδικός Λογαριασμός Εξυγίανσης να υποστηριχθεί με χρήματα που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης».

«Σε απελπιστική οικονομική ανέχεια οι δήμοι»

Στην επιστολή του, επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη σύνταξη των προϋπολογισμών του 2017, ενώ είναι δύσκολο το κλείσιμο του 2016. «Η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και οι συνέχεις μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια», τονίζει ο κ. Πατούλης και σημειώνει συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης των δήμων, όπως η συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (το οποίο αντιμετωπίζει τους δήμους με «σκληρούς δημοσιονομικούς όρους»), η καταβολή των παρακρατηθέντων φόρων, η απόδοση του τέλους διαφήμισης και του 15% του τέλους ακίνητης περιουσίας (που δεν έχουν αποδοθεί) και η αξιοποίηση του Πράσινου Ταμείου (το οποίο «αγνοεί συστηματικά τους δήμους»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή