Ξενάγηση προσφύγων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ξενάγηση προσφύγων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σύντομο ταξίδι στις απαρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και μακριά από τη δύσκολη καθημερινότητά τους θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν δεκάδες πρόσφυγες. Με οργανωμένες ξεναγήσεις στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δεκάδες οικογένειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Φιλοξενίας και Στέγασης, που υλοποιείται από το «Αλληλεγγύη-SolidarityNow» με την υποστήριξη της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., έρχονται σε πρώτη επαφή με έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, τον κυκλαδικό. «Ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρωτοβουλία μας», διηγείται στην «Κ» η διευθύντρια επικοινωνίας του Solidarity Now, Σοφία Ιωάννου, «περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν συμμετοχή».

Μικροί και μεγάλοι έβγαζαν όλο περηφάνια selfies πλάι στα κυκλαδικά εδώλια, τα παιδιά, ήδη πολύ εξοικειωμένα με την τεχνολογία, απορροφήθηκαν στις διαδραστικές δραστηριότητες και τις μακέτες του μουσείου. «Οι μεγαλύτεροι έχουν διδαχθεί για τη δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, οπότε έκαναν πολλές ερωτήσεις», περιγράφει η κ. Ιωάννου, «ήταν σημαντικό για εκείνους να βγουν από το σπίτι και να γνωρίσουν πτυχές του πολιτισμού της χώρας που τους φιλοξενεί». Οι επισκέψεις γίνονται με ξεναγό και διερμηνέα σε ομάδες των 15 με 20 ατόμων. Μέσω του προγράμματος της ΜΚΟ στεγάζονται σε σπίτια και οικογένειες συνολικά 250 άτομα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, πάνω από 1.000 άτομα έχουν βρει στέγη σε ξενοδοχεία. Στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, είναι οικογένειες ή άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η ΜΚΟ «Solidarity Now» είναι κοινωνικοί εταίροι στην έκθεση του Ai Weiwei, που αφορά το προσφυγικό και διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. «Από την αρχή της συνεργασίας μας αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε εφικτή την πολιτισμική ανταλλαγή, αλλά και προσέγγιση», σημειώνει η κ. Ιωάννου. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποίησαν και μία άλλη ρηξικέλευθη ιδέα. «Επιλέξαμε μια γυναίκα πρόσφυγα ως ξεναγό για το τμήμα της έκθεσης, όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες Ελλήνων καλλιτεχνών με έδρα τη Μυτιλήνη», εξηγεί η κ. Ιωάννου. Οσοι παρακολούθησαν στα αγγλικά την ξενάγηση της Μπούσρα από το Ιράκ, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν διαφορετικές εκδοχές για τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες. Η 45χρονη Ιρακινή γιατρός, πάλαι ποτέ επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο της Βαγδάτης, αναγκάστηκε να αφήσει πίσω της μια όμορφη ζωή και μια επιτυχημένη καριέρα, διασχίζοντας μαζί με τα τρία της παιδιά μια εξαιρετικά επικίνδυνη διαδρομή. Το κοινό αποχώρησε από το μουσείο εξαιρετικά συγκινημένο και αποχαιρέτησε την 45χρονη πρόσφυγα, που έχει ήδη γίνει δεκτή για μετεγκατάσταση στη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή