Ερευνα για σχέσεις Σακκά, Σεϊσίδη με ένοπλη δράση

Ερευνα για σχέσεις Σακκά, Σεϊσίδη με ένοπλη δράση

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυχόν ανάμειξη των μέχρι πρότινος καταζητούμενων αναρχικών, Μάριου Σεϊσίδη και Κώστα Σακκά, σε ενέργειες του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» θα ερευνήσει το επόμενο διάστημα η Αντιτρομοκρατική. Εκφράζονται εξάλλου υπόνοιες για ανάμειξή τους σε ληστείες τραπεζών και ένοπλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Μάριος Σεϊσίδης που ανεζητείτο από το 2006 για τη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος, θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην ομάδα των επονομαζόμενων «Ληστών του Διστόμου», που την περίοδο 2013-2015 διέπραξε πάνω από εννέα ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών κυρίως της περιφέρειας. Η ομάδα αποτέλεσε σύμπραξη αναρχικών – ποινικών και σ’ αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης, καθώς και οι αναρχικοί – ληστές Γρηγόρης Τσιρώνης και Γιώργος Πετρακάκος.

Οι Τσιρώνης (κατεζητείτο όπως και ο Σεϊσίδης για τη ληστεία του 2006 στην οδό Σόλωνος) και Πετρακάκος συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2015 αντίστοιχα, στον νομό Μαγνησίας. Αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 35χρονος Σεϊσίδης αποτελούσε ενεργό μέλος της ομάδας, ενώ θεωρούν πιθανό να μετείχε και σε ενέργειες του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης». Στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εξάλλου ήταν εδραιωμένη η πεποίθηση ότι τα ίδια πρόσωπα που εξαπέλυσαν το μπαράζ ενόπλων ληστειών συγκροτούσαν την ένοπλη οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Πρόκειται για την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ και στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα.

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα στην περίπτωση του Κώστα Σακκά, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ποινή φυλάκισης 16 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Κι αυτό διότι το διάστημα που παρέμενε εξαφανισμένος δεν υπήρξαν πληροφορίες για τις κινήσεις του ή ενδείξεις για επαναπροσέγγισή του με τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων». Μάλιστα, είχε ερευνηθεί το ενδεχόμενο ο 32χρονος να είχε διαφύγει στο εξωτερικό με τη βοήθεια συγγενικού του προσώπου.

Στο Κολωνάκι

Σε εξέλιξη, βρίσκονται στο μεταξύ, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. τόσο για την ένοπλη επίθεση, ξημερώματα της 31ης Ιουλίου, σε κτίριο της πλατείας Κολωνακίου, όσο και την αποστολή δέματος-βόμβας σε δικαστή που μετείχε στη δίκη για την υπόθεση του «Noor One», το πρωί της 28ης Ιουλίου. Η επίθεση στο πενταώροφο κτίριο της πλατείας Κολωνακίου έγινε πέντε λεπτά πριν από τις 6 π.μ. της Κυριακής και δεν έγινε αντιληπτή παρά το μεσημέρι της Δευτέρας 1 Αυγούστου. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. από τους υπαλλήλους εταιρείας στον 4ο όροφο του κτιρίου. Εντόπισαν τρύπα στο εξωτερικό τζάμι και ίχνη από σφαίρα σε έναν από τους εσωτερικούς τοίχους. Ο ένας από τους ελάχιστους μάρτυρες της επίθεσης αποκάλυψε στην «Κ» ότι οι δύο δράστες επέβαιναν σε μικρού κυβισμού μηχανή και πλησίασαν την πλατεία μέσω της οδού Σκουφά: «Φορούσαν σκούρα ρούχα και κράνη. Ακινητοποίησαν το μηχανάκι στη συμβολή της οδού Σκουφά με την πλατεία Κολωνακίου και από εκείνο το σημείο ο συνεπιβάτης άνοιξε πυρ κατά του κτιρίου.

Πυροβόλησε δύο φορές και στη συνέχεια έκαναν αναστροφή και απομακρύνθηκαν κινούμενοι αντίθετα στην οδό Σκουφά». Αυτοψία στο σημείο της επίθεσης πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Βρήκαν ίχνη από σφαίρες στον 3ο και 4ο όροφο του κτιρίου και περισυνέλεξαν ένα τμήμα από βολίδα που στάλθηκε για βαλλιστική εξέταση. Προέκυψε ότι η σφαίρα προήλθε από μακρύκαννο όπλο (π.χ. καλάσνικοφ), δεν αποσαφηνίστηκε ωστόσο εάν το όπλο είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλη ενέργεια στο παρελθόν.

Αξιωματικοί που μετέχουν στην έρευνα εξετάζουν και το σενάριο οι δράστες της επίθεσης να σχετίζονται με τις αυτοαποκαλούμενες «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων», τους εκτελεστές δηλαδή του Αιγύπτιου ντίλερ ναρκωτικών (γνωστού ως «Χαμπίμπι»), που δολοφονήθηκε αρχές Ιουνίου στην πλατεία Εξαρχείων.

Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε και η αποστολή δέματος-βόμβας σε εφέτη που μετείχε στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση του «Νοοr One». Ο μηχανισμός που ήταν κρυμμένος σε ντοσιέ μεγέθους Α4 εντοπίστηκε χάρη στην παρατηρητικότητα του δικαστικού και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θορυβημένη από το νέο περιστατικό (πρόκειται για το δεύτερο σε διάστημα λίγων εβδομάδων, μετά την αποστολή πανομοιότυπου δέματος-βόμβας στην πρόεδρο Εφετών Ισιδώρα Πόγκα), αποφάσισε να διαθέσει αστυνομικούς – φρουρούς στα μέλη της έδρας και την εισαγγελέα, που μετείχαν στη δίκη για την υπόθεση του «Noor One». H Ισιδώρα Πόγκα είχε απορρίψει την αίτηση αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη, συντρόφου του μέλους της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Γεράσιμου Τσάκαλου, ενώ πιο πρόσφατα ο αδελφός του Χρήστος, επίσης έγκλειστος για συμμετοχή στην οργάνωση, είχε αναφερθεί στη δικαστική απόφαση για την υπόθεση του «Noor One», απευθύνοντας κάλεσμα για νέες επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή