Συμμετοχή σε λαθρεμπορία πετρελαίου

Συμμετοχή σε λαθρεμπορία πετρελαίου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμειξη σε υποθέσεις λαθρεμπορίας πετρελαίου των εμπλεκομένων στη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» εξετάζουν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές της χώρας. Σχετική έρευνα άρχισε να διεξάγεται –υπό άκρα μυστικότητα– κατά τη διάρκεια της δίκης για τη μεταφορά των ναρκωτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Τα ευρήματά της θα συμπεριληφθούν σε νέα δικογραφία που θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Πειραιά.

Πηγή με γνώση του θέματος υποστήριξε στην «Κ» ότι από την πολύμηνη έρευνα έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για ορισμένους από τους πρωταγωνιστές της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης, όπως επίσης και για πρόσωπα που δεν ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι εφοπλιστές, ναυλομεσίτες και επιχειρηματίες που συνδέθηκαν με την ιδιοκτησία και εμπορική εκμετάλλευση του «Noor One» αποκαλύπτεται ότι έχουν ενεργό συμμετοχή και σε υποθέσεις λαθρεμπορίας πετρελαίου με επίκεντρο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα νέα στοιχεία αναμένεται να συνεκτιμηθούν στη δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης.

Την Τρίτη, πάντως, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε πέντε άτομα, δύο Ελληνες και τρεις αλλοδαπούς, ενώ έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στις ποινές τεσσάρων ακόμα κατηγορουμένων. Στον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη, στον 42χρονο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και στους τρεις Τούρκους, που συνελήφθησαν στην αποθήκη με τα ναρκωτικά στο Κορωπί, το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και πρόσθετη ποινή φυλάκισης 8 και 9 ετών αντίστοιχα. Ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης και οι επιχειρηματίες Βασίλης Κουρούβανης και Παναγιώτης Φάρος, που συνδέθηκαν με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία του «Noor One», καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 10 και 8 ετών αντίστοιχα, και το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στις ποινές τους.

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία για πρόσωπα που μετείχαν στη διακίνηση της ηρωίνης και τις δολοφονίες που συνδέθηκαν με την υπόθεση του «Noor One» προέκυψαν από τις συνεχιζόμενες έρευνες των υπηρεσιών Ασφαλείας Ελλάδας, Βελγίου και Ολλανδίας. Ενα από τα νέα πρόσωπα είναι ο αδελφός του 42χρονου ιρανικής καταγωγής Τούρκου Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι, ο οποίος φέρεται να ζει στη Μ. Βρετανία. Τα αδέλφια Ζιντάστι, όπως και ο Ελληνας εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης βρέθηκαν σε μυστική συνάντηση, τον Μάρτιο του 2014, στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία είχαν συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες της μεταφοράς των ναρκωτικών από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα. Ο αδελφός του 42χρονου Ζιντάστι φέρεται να είχε ρόλο «μεταφραστή» επεξηγώντας και μεταφράζοντας στα τουρκικά όσα λέγονταν στη συνάντηση.

Δολοφονία αντεκδίκησης

Τον Σεπτέμβριο του 2014, στο μεταξύ, τρεις μήνες μετά τον εντοπισμό στην Ελευσίνα του φορτίου της ηρωίνης, η 19χρονη κόρη του Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι και ο 24χρονος οδηγός της είχαν δολοφονηθεί εν ψυχρώ σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Ως ηθικός αυτουργός του διπλού φονικού εκδόθηκε πρόσφατα στην Τουρκία από το Βέλγιο όπου είχε συλληφθεί ο 44χρονος τουρκικής καταγωγής Βέλγος επιχειρηματίας Ορχάν Ουρμ. Θεωρείται από τους Ελληνες και Ευρωπαίους ερευνητές ως ο τελικός παραλήπτης των δύο τόνων ηρωίνης και φέρεται να βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας της ολλανδικής αστυνομίας για μεταφορά ναρκωτικών και «ξέπλυμα» χρήματος. Φέρεται να διέταξε τη δολοφονία της 19χρονης Αρζού ως πράξη αντεκδίκησης, θεωρώντας τον πατέρα της υπεύθυνο για τη «διαρροή» της υπόθεσης μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης στις αρχές δίωξης ναρκωτικών ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ρόλο «αγγελιαφόρου» μεταξύ του 44χρονου Ουρμ και των Τούρκων υπηκόων που συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2014 στην Αθήνα είχε μια νεαρή κοπέλα, τουρκικής καταγωγής, η οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα ερχόταν στην Ελλάδα από το Βέλγιο και επισκεπτόταν στις φυλακές Κορυδαλλού τους Τούρκους κατηγορουμένους του «Noor One». Εμφανιζόταν ως ασκούμενη δικηγόρος, συνεργάτιδα νομικού που μετείχε στη πολύκροτη δίκη. Μόλις πρόσφατα προέκυψε ότι επρόκειτο για την κόρη ενός από τους στενούς συνεργάτες του 44χρονου Ουρμ, η οποία είχε ρόλο συνδέσμου του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της μεταφοράς με τους συλληφθέντες συνεργούς του στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή