«Αν ο Καμύ ερχόταν ξανά στο Σίγρι, θα έμενε εδώ»

«Αν ο Καμύ ερχόταν ξανά στο Σίγρι, θα έμενε εδώ»

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ο τόπος των Θεών. Εκεί θα πάω να ζήσω, Aγγελε, στο νησί σου. Oμως στα δυτικά, στον γυμνό βράχο του γραφικού ψαράδικου χωριού. Ποιος ξέρει ίσως για πάντα» έλεγε ο Αλμπέρ Καμύ στα 1959 στον Aγγελο Κατακουζηνό διηγούμενος το ταξίδι του στη Λέσβο, αλλά και το Σίγρι. Είναι το δυτικότερο μέρος του νησιού, γι’ αυτό και ο ιδιοκτήτης του κεντρικού καφενείου του χωριού, Αντώνης Χιώτης, επιμένει συχνά να λέει στους επισκέπτες «αξίζει να φτάσεις έως το τέρμα». Eνα ψαροχώρι, στο οποίο έχουν σημειωθεί μόλις τέσσερις αφίξεις προσφύγων από το 2015 και όμως, αρκετοί παρασυρόμενοι από το κλίμα που επικράτησε… φοβούνται να πατήσουν. Και η μπάλα δεν παίρνει μόνο το Σίγρι, αλλά όλους τους υπέροχους προορισμούς της Λέσβου, μεταξύ των οποίων, ο Μόλυβος, το Πλωμάρι και η Ερεσός.

Περίπου έναν χρόνο μετά την ένταση του προσφυγικού στη Λέσβο, που έφθασε στο ζενίθ της, τον Οκτώβριο του 2015, το νησί της αλληλεγγύης, και με τους κατοίκους του να διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης, έχει στιγματιστεί από τις προσφυγικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, θέτοντας υπέρογκα εμπόδια στον τουρισμό του νησιού.

Αυτό διαπιστώνουν πολλοί παράγοντες του τουρισμού, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, αλλά και αυτά της κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν τις ομορφιές του τόπου και γιατί κανείς αξίζει να τον επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι.

Ο Αντώνης Χιώτης είναι σίγουρος πως «αν ο Αλμπέρ Καμύ ερχόταν ξανά στο Σίγρι, πάλι εδώ θα επέλεγε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του και να εμπνευστεί πλάι στο απολιθωμένο δάσος, το Φάρο, τη Νησιώπη, τις ακτές και τους ψαράδες» λέει στην «Κ». Και προσθέτει: «Το Σίγρι ζει τη γαλήνια ζωή του, όπως όλα τα χρόνια. Οι παραλίες είναι όπως πάντα καθαρές και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν wind surfing, να περιηγηθούν στο Μουσείο του απολιθωμένου δάσους, να κάνουν πεζοπορία, βαρκάδα και θαλάσσια σπορ, φωτογράφηση, αστροπαρατήρηση – μια που δεν έχουμε φωτορύπανση, αλλά καθαρό ουρανό και βέβαια να κάνουν και θρησκευτικό τουρισμό.

Η τοπική σύμβουλος στην αυτοδιοίκηση και ιδιοκτήτρια της ταβέρνας «Καραβόγιαννος» στη Σκάλα Ερεσού, Παναγιώτα Τελωνιάτη, λέει στην «Κ» ότι «πολλά μέσα ενημέρωσης –εσωτερικού και εξωτερικού– έριξαν μαύρη προπαγάνδα για το νησί μας. Εξάλλου, μετά τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, δεν υπάρχουν οι πρόσφυγες στους δρόμους. Και η αλήθεια είναι ότι εμείς εδώ στην Ερεσό, τους έχουμε δει μόνο μέσω τηλεόρασης, αφού δεν έφθασαν ποτέ». Γιατί να επισκεφθεί κανείς την Ερεσό; «Για την καθαρή της παραλία, το νόστιμο φαγητό, τους εναλλακτικούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Οσοι έρχονται δεν το μετανιώνουν και βέβαια μας εξομολογούνται ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που τους μίλησαν αρνητικά για το νησί, λόγω του μεταναστευτικού. Αν η αλληλεγγύη που δείξαμε, μας βγαίνει μπούμερανγκ, να το ξέρουμε από δω και πέρα» κατέληξε.

Για τον Μόλυβο, την Πέτρα, την Αναξο και την Εφταλού μίλησε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Νίκος Μόλβαλης. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι επιμένουν να δείχνουν τη Λέσβο διαφορετικά. Οι παραλίες είναι πεντακάθαρες και έγιναν δεκάδες εθελοντικές δράσεις όλους τους προηγούμενους μήνες για τον καθαρισμό των ακτών και των παραλιών. Κι ας μην ξεχνούν όσοι παραπληροφορούν, ότι ο Μόλυβος στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες εδώ και δεκαετίες, όταν το προσφυγικό δεν ήταν στην επικαιρότητα. Αυτό όμως δεν είχε εμποδίσει τους τουρίστες από το να έρχονται μαζικά». Ο Μόλυβος αυτή την περίοδο φιλοξενεί δύο μεγάλα και διεθνή Φεστιβάλ Μουσικής, την 5η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας «Αρίων» και το 2ο Διεθνές φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, με θέμα τα σταυροδρόμια. Οι τουρίστες μπορούν επίσης να απολαύσουν τις μεγάλες περιπατητικές διαδρομές, τις ιαματικές πηγές, γιόγκα, θαλάσσια σπορ, καταδύσεις στην Πέτρα, ποδηλασία, κ.ά. Δεκάδες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις στη Μυτιλήνη και όλα τα χωριά φιλοξενούνται, όπως κάθε χρόνο, στο μεγάλο πρόγραμμα του «λεσβιακού καλοκαιριού».

Προσφορές και δράσεις

«Ο Δήμος Λέσβου συνεχίζει με σταθερά βήματα και συγκεκριμένο πρόγραμμα την προσπάθεια τουριστικής προβολής του νησιού μας, επιδιώκοντας τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και εκμεταλλευόμενος κάθε διαθέσιμο μέσο» λέει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, αναφορικά με το προωθητικό βίντεο του δήμου για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και της προσφοράς 30% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την Blue Star Ferries. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, εξηγεί στην «Κ» ότι στο νησί είναι σαν να μην πέρασε ποτέ προσφυγικό κύμα: «Η πόλη της Μυτιλήνης είναι πολύ τακτοποιημένη και καθαρή, ενώ εδώ και μήνες έχουν καθαριστεί οι παραλίες του νησιού και είναι υπέροχες. Ανέκαθεν ο τόπος μας πόνταρε στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και τον θρησκευτικό. Οι τουρίστες μπορούν να περιηγηθούν στα εκπληκτικά μας μουσεία και να διαπιστώσουν την ποιότητα της λεσβιακής γαστρονομίας». Και επισημαίνει: «Η εικόνα που επικρατεί στο μυαλό του Αθηναίου για τη Λέσβο όταν βίωνε έκτακτες καταστάσεις, σήμερα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Παράλληλα υπογράμμισε τις πολύ προσιτές τιμές και τις προσφορές στη διαμονή, τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά και το ότι η Λέσβος συνδέεται με τρεις γραμμές ημερησίως αεροπορικά με την Αθήνα και δύο φορές με τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ καθημερινά υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή