Πυρ ομαδόν κατά του τραγουδιού για τις Βουλγάρες

Πυρ ομαδόν κατά του τραγουδιού για τις Βουλγάρες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βουλγάρες, κάνω εισαγωγή Βουλγάρες». Ο 30χρονος Tus, κατά κόσμον Χρήστος Τούσης από την Πάργα, ξεκινάει με αυτόν τον στίχο το νέο του τραγούδι, που το συνυπογράφουν ο «Αρχοντας» και ο Johnny Black. Για τρία λεπτά ο ακροατής μαθαίνει για την άνετη ζωή του σωματέμπορου, τον οποίο κοπέλες από Ρουμανία και Βουλγαρία αποκαλούν «boss», οι άνδρες φίλοι του τον καλοπιάνουν για να τους «προμηθεύει» γυναίκες, ενώ το χρήμα ρέει άφθονο. «Είναι επικίνδυνο και ριψοκίνδυνο», λέει στη συνέχεια το άσμα, «αλλά εγώ δεν χαμπαριάζω από κίνδυνο, πάλι τις φόρτωσα και τις ξεφόρτωσα, φίλε τα Βαλκάνια τα όργωσα». Παράλληλα, ημίγυμνες κοπέλες παρουσιάζονται τυλιγμένες σε σελοφάν και τοποθετημένες μέσα σε χαρτόκουτα, όπως ακριβώς τα εμπορεύματα. Αποκορύφωμα αποτελεί η τελευταία σκηνή, όπου κουβαλώντας μία μεγάλη κούτα ο Tus ρωτάει «Εφερα και Ρωσίδες, πού να τις βάλω;». Το τραγούδι προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς, πέραν της χαμηλής αισθητικής, απενοχοποιεί και εμμέσως προωθεί το trafficking, το οποίο παρουσιάζει ως «cool» επαγγελματική δραστηριότητα. Παράλληλα στιγματίζει γυναίκες συγκεκριμένων εθνικοτήτων, αναπαράγοντας ρατσιστικά στερεότυπα. Στο YouTube έχει συλλέξει 10.276 dislikes, χιλιάδες χρήστες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και καλούν τους φίλους τους να κάνουν αναφορά (report) για να κατέβει το βίντεο από το Διαδίκτυο διά παντός. Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ισότητας στηλιτεύει το περιεχόμενο του τραγουδιού, ζητώντας από τις δισκογραφικές να το αποσύρουν.

Ο 30χρονος Tus ανήκει στη γενιά των τραγουδιστών που αναδείχθηκαν μέσω του YouTube, όπως ο Υποχθόνιος, το Sin boy, o Snik, αλλά και ο Konstantinos Personas, με το δημοφιλέστατο «Η πιο ωραία στην Ελλάδα» (36.796.431 κλικ). Το κοινό τους είναι έφηβοι και νέοι μέχρι περίπου 30 ετών. Ωστόσο και αυτό το μικροσύμπαν «έκραξε» το νέο τραγούδι του Tus. O ένας μετά τον άλλον, νεαροί youtubers ανεβάζουν την κριτική τους μαγνητοσκοπημένη, όπου καταδικάζουν το βίντεο και εξηγούν στο νεανικό κοινό τους ότι το trafficking είναι «κάτι κακό». Εναντι του επιχειρήματος ότι ο Tus είχε την πρόθεση να προκαλέσει και να σατιρίσει, οι youtubers σχολιάζουν: «Ποτέ δεν είχε ποιότητα, αλλά κάναμε πλάκα με τα τραγούδια του, ίσως δείξαμε πολλή ανοχή και ο ίδιος έχασε το μέτρο». Αρχικά ο Tus είχε εμφανισθεί ως σκληροπυρηνικός ράπερ, συγκινώντας πολλούς. Απαξ και έγινε, όμως, γνωστός, φαίνεται ότι έκανε στροφή επί το λαϊκότερον, απογοητεύοντας τους παλιούς θαυμαστές του. Μαζί με την Εφη Θώδη τραγούδησε «Οπως λάχει εμείς οι βλάχοι, ακόμα και με το στανιό» και πλάι στον Σώτη Βολάνη «Αραβας θέλω να γίνω, να ζω και με τις δύο», που ναι μεν δεν προάγουν τις αρχές του φεμινισμού, φαίνεται όμως ότι προκαλούσαν υπομειδιάματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή