Ομαλά προχωρεί η εξόφληση παρόχων ΕΟΠΥΥ

Ομαλά προχωρεί η εξόφληση παρόχων ΕΟΠΥΥ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς πολλά παράπονα από γιατρούς, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα εξελίσσεται η πληρωμή των παρόχων από τον ΕΟΠΥΥ, με τη νέα διαδικασία εκκαθάρισης των υποβολών, βάσει δειγματοληπτικού ελέγχου παραστατικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, για τους πρώτους δύο μήνες οι ενστάσεις που καταθέτουν οι πάροχοι σχετικά με τη διαδικασία κινούνται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα. Σε σύνολο 12.000 υποβολών μηνιαίως, τον Ιανουάριο κατατέθηκαν 283 ενστάσεις και τον Φεβρουάριο 251 ενστάσεις από παρόχους για δαπάνες που δεν εγκρίνονται από τον ΕΟΠΥΥ για διαφόρους λόγους, όπως π.χ. λείπει η υπογραφή του γιατρού ή του ασφαλισμένου από το έγγραφο.

Ο ΕΟΠΥΥ «κούρεψε», λόγω μη αποδεκτών δικαιολογητικών, δαπάνη για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και κλινικές αποκατάστασης, για τους δύο πρώτους μήνες του 2016, 3,8 εκατ. ευρώ, σε σύνολο υποβολών 221,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, με το νέο σύστημα εκκαθαρίστηκαν υποβολές 115.771.820 ευρώ για τον Ιανουάριο, εκ των οποίων απορρίφθηκαν υποβολές 1.117.364 ευρώ. Για τον Φεβρουάριο εκκαθαρίστηκαν υποβολές παρόχων 105.810.950 ευρώ, από τις οποίες απορρίφθηκαν υποβολές 2.682.000 ευρώ.

«Η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται σε συνεργασία με τους παρόχους για τυχόν προτάσεις βελτίωσης της διαδικασίας, με άξονα την προστασία του δημόσιου χρήματος και συμφέροντος, καθώς και των πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, έχει καταθέσει αίτημα ακύρωσης στο ΣτΕ της κοινής υπουργικής απόφασης για το νέο σύστημα εκκαθάρισης των αμοιβών, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έως τις 22 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των παρόχων και για τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπείες ασφαλισμένων που έγιναν τον Ιανουάριο έχουν αποπληρωθεί σε ποσοστό 97% και άνω, ενώ στο 100% έχουν πληρωθεί οι μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης και τεχνητού νεφρού. Σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κινούνται οι πληρωμές και του Φεβρουαρίου, ενώ, πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, για τον Μάρτιο έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το 69% του συνόλου των υποβολών των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών, για το 45,5% των υποβολών των κλινικών και για το 37,4% των υποβολών των διαγνωστικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή