Ζευγάρι Αφγανών γιόρτασε τον γάμο του με… νυφικό και τούρτα

Ζευγάρι Αφγανών γιόρτασε τον γάμο του με… νυφικό και τούρτα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια… ευρωπαϊκή δεξίωση επέλεξαν να γιορτάσουν τον γάμο τους δύο πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το περασμένο Σάββατο σε ξενοδοχείο της Λέσβου. Η θρησκευτική τελετή των δύο μουσουλμάνων είχε γίνει τρεις μήνες νωρίτερα… μέσω skype όπου οι μελλόνυμφοι συνδέθηκαν με μουφτή στο Αφγανιστάν και αντάλλαξαν όρκους. Είναι ο δεύτερος «προσφυγικός» γάμος που γίνεται στη Λέσβο, μετά της Λίντας από τη Συρία και του Κούρδου Τσε, τον περασμένο Απρίλιο, με τη διαφορά ότι αυτός του Σαββάτου έγινε σε ξενοδοχείο αντί σε… προσφυγικό καμπ. «Οι νεόνυμφοι μας εξήγησαν ότι θέλουν να μείνουν στη Λέσβο, ειδικά αφού ο γαμπρός μένει πολλά χρόνια εδώ και νιώθει… Ελληνας. Μας συγκίνησε γιατί τους γνωρίζουμε μέσω διαφορετικών διαύλων και τους δύο και θέλαμε να τους βοηθήσουμε», λέει στην «Κ» η Ελπίδα Κουμαρέλα, που εργάστηκε εθελοντικά για την όλη διοργάνωση.

Η ομάδα «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο», η ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» και το catering «Ελαΐτης» χρηματοδότησαν τη δεξίωση, ενώ πλάτη στις απαιτούμενες εργασίες έβαλαν και οι εθελόντριες της ομάδας «Πλέκουμε αλληλεγγύη» στη Μυτιλήνη. Οι τελευταίες είχαν γνωρίσει την 24χρονη νύφη, Ζαχρά, στην οποία στη συνέχεια έμαθαν να πλέκει μάλλινα σκουφιά και πουλόβερ για τους πρόσφυγες. Η Ζαχρά έφτασε στη Λέσβο με βάρκα, μαζί με τη μητέρα της, τον Νοέμβριο του 2015, όταν οι αφίξεις ημερησίως, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ήταν 1.634.

Γνώρισε τον σύζυγό της Εχσάν, 27 ετών, τον περασμένο Ιανουάριο σε μια αφγανική γιορτή στο νησί. Εκείνος ξέρει τη Λέσβο πολύ καλά και διηγήθηκε την ιστορία του στην «Κ». Στα 12 του, σκοτώθηκαν οι γονείς του στον πόλεμο και μαζί με τον 10χρονο αδερφό του ταξίδεψαν έως το Ιράν, στον θείο του, όπου έμειναν πέντε χρόνια. Στη συνέχεια ο αδερφός του έφυγε για την Αυστραλία, όπου ζει μόνιμα, κι εκείνος έφτασε με βάρκα, στα 17 του, στη Λέσβο.

Μεταφέρθηκε σε ξενώνα ανηλίκων στην Κρήτη και στη συνέχεια έμεινε στην Αθήνα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μένει στη Λέσβο, όπου φέτος πήρε το απολυτήριο Λυκείου και εργάζεται ως διερμηνέας στη ΜΚΟ «Μετάδραση». Ονειρό του, αφού βρήκε τη γυναίκα της ζωής του, είναι να σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η Ζαχρά κάνει μαθήματα ελληνικών και αγγλικών και ψάχνει για δουλειά.

«Ηταν ένας γάμος με πολλή συγκίνηση! Τη Ζαχρά τη γνωρίσαμε στο πλέξιμο. Την αγαπήσαμε και μας αγάπησε και αυτή. Ποιος θα φανταζόταν ότι το κοριτσάκι αυτό που ήρθε μόνο με τη μάνα του, που έκλαιγε συνέχεια από φόβο και ανασφάλεια, θα είχε αυτή την τύχη. Ας είναι από δω και πέρα η ζωή της γεμάτη μόνο με χαρές», λέει η ιδρύτρια της ομάδας πλεξίματος, Ολγα Πλιακάτου.

Πώς βλέπουν οι νεόνυμφοι την κατάσταση με το προσφυγικό; «Μετά τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αλλά και το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες τις Ε.Ε., τα πράγματα είναι όλο και πιο δύσκολα. Χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και στη Λέσβο και δεν έχουν πού να κοιμηθούν και πού να φάνε. Οι συνθήκες παραμονής τους στο νησί, στη Μόρια, είναι πολύ άσχημες».

Στη Λέσβο, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής  Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, ζουν 706 Αφγανοί πρόσφυγες στο hotspot της Μόριας και ακόμη 258 στο Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου, στο Καρά Τεπέ, σε σύνολο 3.645 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί, εγκλωβισμένοι μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. Οι αριθμοί της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δείχνουν ότι από την αρχή του 2016 έως τις 3 Αυγούστου έχουν σημειωθεί 90.082 αφίξεις. Ημερησίως καταγράφονται 36 αφίξεις για τον μήνα Ιούλιο και 40 μέχρι στιγμής για τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή