Πρόβατα με προσωπικότητα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και σε μια χώρα όπου το σούβλισμα του αρνιού είναι αγαπημένο έθιμο, και όχι κατάλοιπο ενός πιο βάρβαρου παρελθόντος, και όπου οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία αν τολμήσουν να περιπλανηθούν μακριά από αστικές ή τουριστικές περιοχές, οι φωτογραφίες του Kevin Horan ασκούν ιδιαίτερη γοητεία. Ο αναγνωρισμένος Αμερικανός φωτορεπόρτερ, που έχει συνεργαστεί με έντυπα όπως το National Geographic, το Life και το New York Times Magazine, τα τελευταία χρόνια δουλεύει κυρίως σε πρότζεκτ γεννημένα από το πάθος του για τον φυσικό κόσμο. Στη σειρά «Chattel: A Portrait Study» επιχειρεί κάτι πρωτότυπο. Οι πρωταγωνιστές των καθηλωτικών ασπρόμαυρων πορτρέτων του δεν είναι άνθρωποι αλλά πρόβατα και κατσίκια που, όπως υπογραμμίζει ο φωτογράφος, έχουν το καθένα το όνομά του και τη δική του προσωπικότητα. Κοιτούν στα μάτια τον θεατή με περιέργεια, αδιαφορία ή εκνευρισμό, αναγκάζοντάς τον να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται αναμφίβολα για όντα με ευφυΐα και συναισθήματα, και ενίοτε προκαλώντας του ένα κάποιο αίσθημα αμηχανίας.

Ο Χόραν είχε την έμπνευση για τη δημιουργία της σειράς το 2007, όταν μετακόμισε στο Whidbey Island της Ουάσιγκτον και άρχισε να παρατηρεί τους καινούργιους του «γείτονες». Φυσικά, η υλοποίηση του σχεδίου του αποδείχθηκε πιο δύσκολη απ’ ό,τι υποψιαζόταν αρχικά, αφού δεν ήταν δυνατόν να «προσκαλέσει» τα ζώα στο στούντιό του και έπρεπε να μεταφέρει τον ακριβό φωτογραφικό εξοπλισμό του σε διάφορα αγροκτήματα, ενώ για να τα «πείσει» να μείνουν ακίνητα κοιτώντας τον φακό βασίστηκε στην υπομονή και στην προθυμία των ιδιοκτητών τους.

Η έκθεση «Chattel» παρουσιάζεται στην γκαλερί PDNB στο Ντάλας του Τέξας έως τις 27 Αυγούστου (kevinhoran.com/chattel).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή