Οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων «σερφάρουν»

Οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων «σερφάρουν»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών προχωρεί ο Δήμος Αθηναίων, μέσω των οποίων φιλοδοξεί να περάσει σε νέα εποχή τις 25 Λέσχες Φιλίας, τις οποίες διατηρεί σχεδόν σε όλο το μήκος της πόλης.

Οι λέσχες θα «σερφάρουν» στο Ιντερνετ και τα μέλη τους, που σήμερα φθάνουν τις 5.000, θα μπορούν, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη στην «Κ», να ενημερώνονται για όλες τις υπηρεσίες αλλά και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, να χρησιμοποιούν το ανεξάντλητο πληροφοριακό και ψυχαγωγικό υλικό που προσφέρει το Διαδίκτυο, επιτυγχάνοντας την εξοικείωση της τρίτης ηλικίας με την κοινωνία της πληροφορίας, ενώ, τέλος, προγραμματίζεται για το άμεσο μέλλον η προσφορά υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής, μέσω της πλατφόρμας e-health. Το τελευταίο στοιχείο, που είναι μάλλον και το σημαντικότερο, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναβάθμισης των ιατρικών υπηρεσιών και των δημοτικών ιατρείων. Ταυτόχρονα, η ήδη υπάρχουσα συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το Εθνικό Αστεροσκοπείο για την ενημέρωση των καιρικών συνθηκών θα επεκταθεί και στις Λέσχες, οι οποίες φιλοξενούν άτομα από ευπαθείς ηλικιακές ομάδες.

Ο Δήμος Αθηναίων, επίσης, σχεδιάζει, όπως ανέφερε η κ. Στρατηγάκη, την επέκταση των Λεσχών Φιλίας σε τρεις νέες περιοχές της Αθήνας: στα Εξάρχεια, τη Ριζούπολη και την Ανω Κυψέλη. Εχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για την εύρεση χώρων και η κ. Στρατηγάκη αναφέρει ότι στις αρχές του χρόνου θα είναι έτοιμες. Σε αυτό, βεβαίως, βοηθάει και το γεγονός ότι ο εξοπλισμός των τριών νέων λεσχών καλύπτεται κατά ένα μεγάλο μέρος του από χορηγίες. «Είναι θετικό το γεγονός ότι οι δομές του δήμου όχι μόνον δεν μειώνονται, αλλά διατηρούνται και, κυρίως, αναπτύσσονται», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η ιστορία των Λεσχών Φιλίας πάει λίγο πίσω, στη δεκαετία του ’80, και συγκεκριμένα το 1985, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης αποφάσισε να μην εντάξει αυτές τις δομές στο θεσμικό πλαίσιο των ΚΑΠΗ, προκειμένου να τις καταστήσει πιο ανοικτές και ελκυστικές, ονομάζοντάς τες «Λέσχες Φιλίας», όπως αφηγείται η κ. Στρατηγάκη. Από τις αρχές του 2015, η διαχείριση των Λεσχών Φιλίας έχει περάσει από τη δικαιοδοσία του εκάστοτε αντιδημάρχου σε μία μορφή δημοκρατικής αυτοδιαχείρισης. Ετσι, κάθε λέσχη έχει το δικό της εννεαμελές, διαπαραταξιακό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από αιρετά και διορισμένα μέλη. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε λέσχη επιλέγει ποιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών, αλλά και αυτόνομα μπορεί να επιλέγει τις δράσεις της, όπως οι ειδικές ξεναγήσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ή το ανέβασμα παραστάσεων με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, εθελοντών ή προσφερομένων από ιδιώτες, που έχουν λάβει χώρα τον προηγούμενο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή