ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μουζάλας για μεταναστευτικό: «Η Τουρκία δεν καταπατά τη συμφωνία»

mouzalas

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ.Μουζάλας είπε ότι η αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής του συνεργασίας με τον πρωθυπουργό και δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση.

Ο κ. Μουζάλας, ως προς τις προσφυγικές ροές ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια αύξηση που να δείχνει ότι η Τουρκία καταπατά τη συμφωνία με την Ε.Ε.

«Έχουμε ένα μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλαει επομένως κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεταi. Αυτό που μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία τηρείται και γι' αυτό παλεύουμε. Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία», δήλωσε. 

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια συμφόρηση στα νησιά, με κυριότερα τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο, και αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων και των κατοίκων των νησιών.  

Προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτά τα νησιά, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να λαμβανει μέτρα, όπως η μεταφορά στην Αθήνα, σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, όσων παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές.

«Αυτό θα είναι μια ανακούφιση και ένα μήνυμα μαζί. Θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας, όπως και η χώρα μας με τους νόμους της σεβάστηκε την ιδιαίτερη κατάστασή τους», δήλωσε ο υπουργός.

Για τους πρόσφυγες που δεν είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι θα μετακινηθούν σε camps στην ενδοχώρα, γεγονός που θα ανακουφίσει τα νησιά, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει εντολή να αυξήσει την αστυνόμευση.