Αίγινα: 48ωρη προθεσμία για απολογία έλαβε ο κατηγορούμενος

Αίγινα: 48ωρη προθεσμία για απολογία έλαβε ο κατηγορούμενος

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες από συγγενείς θυμάτων έφτασε στα δικαστήρια Πειραιά ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου, που προκάλεσε την Τρίτη το ναυτικό δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς και 17 τραυματίες. O χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου απέδωσε το δυστύχημα σε στιγμιαία απροσεξία.

Οι συγγενείς επιτέθηκαν φραστικά ενώ πέταξαν και αντικείμενα στον κατηγορούμενο μόλις αυτός κατέβηκε από το όχημα του λιμενικού σώματος συνοδεία ισχυρής δύναμης.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή στην Ε' τακτική ανακρίτρια, και ως τότε θα παραμείνει κρατούμενος στο λιμεναρχείο Πειραιά. Παρών στα δικαστήρια Πειραιά ήταν και ο συνήγορός του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του ΚΑΤ που εκδόθηκε την Τετάρτη το πρωί η 29χρονη Ουκρανή, που είχε υποστεί μερικό ακρωτηριασμό στο αριστερό κάτω άκρο, κατά το ναυτικό δυστύχημα υποβλήθηκε την Τρίτη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν το πόδι της είναι βιώσιμο και η κατάσταση της ασθενούς σταθερή.

Η 29χρονη υπέστη βαριά συνθλιπτική κάκωση, αποκόλληση δέρματος και ανοιχτό κάταγμα αριστερού κάτω άκρου. Όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο είχε ακέραια αγγεία και νεύρα.

«Έτρεχε πάρα πολύ λένε».

Ο κυβερνήτης του μοιραίου ταχύπλοου είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα την ώρα του δυστυχήματος σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που επικαλέστηκε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης. «Έτρεχε πάρα πολύ λένε» είπε, επισημαίνοντας ότι την ώρα του δυστυχήματος δεν υπήρχε κανένα καιρικό πρόβλημα. «Υπήρχε ορατότητα, δεν υπήρχε κυματισμός, είναι ανεξήγητο, απίστευτο ό,τι συνέβη σε μια απόσταση που δεν απέχει ούτε 1 μίλι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουρτζής.

Όπως τόνισε, το δρομολόγιο που έκανε το μικρό τουριστικό σκάφος, είναι ένα δρομολόγιο ρουτίνας. «Έχει συγκλονιστεί όλο το νησί όλη η Ελλάδα, δεν το πιστεύει κανένας» είπε.

«Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τέτοιο περιστατικό, μας προβληματίζει πώς έγινε» τόνισε δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι από την Τετάρτη διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια στην περιοχή.

Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας έχει ξεκινήσει από τις 10.30 τη νεκροτομή στα δύο πρώτα θύματα της τραγωδίας. Οι άλλες δύο σοροί αναμένονται το αργότερο έως το απόγευμα ή αύριο το πρωί και ο κ. Μπογιόκας θα αποφανθεί για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τους τέσσερις ανθρώπους.

Δηλώσεις του δικηγόρου του, Α. Λυκουρέζου

«Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους», δήλωσε πριν λίγο ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Σε δηλώσεις του λίγο μετά το τέλος της μεταφοράς του εντολέα του στα δικαστήρια Πειραιά, ο κ. Λυκουρέζος προσέθεσε: «Ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργηματικές κατηγορίες και δύο πλημμεληματικές. Θα απολογηθεί την Παρασκευή. Η υπερασπιστική γραμμή θα αποτυπωθεί στο υπόμνημα που θα καταθέσουμε στην ανακρίτρια την Παρασκευή, ωστόσο η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους».

Δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα

«Κάθε τραγικό συμβάν, όταν, προκύπτει γεννά πολλαπλούς προβληματισμούς για το τι έπρεπε να κάνουμε και δεν το κάναμε», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός και προσέθεσε: «Υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που ό,τι και να κάνεις, αν δεν εμπεδωθεί -και στους πολίτες- μια συνείδηση απαξίωσης τέτοιου είδους συμπεριφορών αμέλειας, και για την κυκλοφορία στη στεριά και για την κυκλοφορία στη θάλασσα, κανένα μέτρο, κανένας έλεγχος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός».

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι από το πρωί ειδικό κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων ερευνά τις αιτίες του δυστυχήματος στην Αίγινα, «όχι για να τις αξιολογήσει ποινικά, αλλά για να καταλήξει στις βελτιώσεις που απαιτούνται να γίνουν στο σύστημα της θαλάσσιας ασφάλειας».

«Πιστεύω πως το χθεσινό, παράλογο, συμβάν, γεννά ζητήματα κυρίως ενίσχυσης των κανονισμών για τις περιοχές που αποτελούν περάσματα, όπως αυτό στην Αίγινα. Η πείρα έχει δείξει πως δεν είναι αρκετό να αυξήσεις για παράδειγμα τα πρόστιμα ή τις ποινές. Δεν αρκεί αυτό. Απαιτείται η καλλιέργεια μιας συνείδησης, με προσδιορισμένους, σαφείς κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται», κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή