Το ΕΚΠΑ στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Το ΕΚΠΑ στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου διατηρεί το ΕΚΠΑ, σύμφωνα με τη νέα λίστα της Σαγκάης για το 2016. Το ΕΚΠΑ κατατάχθηκε και πάλι στις θέσεις από 301 έως 400, ενώ σε επιμέρους τομείς καταλαμβάνει ακόμα υψηλότερες θέσεις: στην Ιατρική από 101 έως 150, στη Φυσική όπως και στην Πληροφορική από 151 έως 200. Το ΑΠΘ κατατάχθηκε στις θέσεις από 401 έως 500. Οι αξιολογήσεις από τη Shangai Ranking Consultancy ξεκίνησαν από το 2003 και ανανεώνονται σε ετήσια βάση. Αξιολογούνται τα καλύτερα 1.200 πανεπιστήμια επί του συνόλου των 18.000 ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως και δημοσιεύεται η κατάταξη των 500 πρώτων. Αυτό σημαίνει ότι όσα ιδρύματα εμφανίζονται στους τελικούς καταλόγους κατάταξης συγκαταλέγονται στο 5% των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον κόσμο.

Κορυφαίο πανεπιστήμιο παγκοσμίως για 14η συνεχή χρονιά παραμένει το Χάρβαρντ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν το Στάνφορντ και το Μπέρκλεϊ, το οποίο «ανέβηκε» στην κατάταξη εκτοπίζοντας το ΜΙΤ στην πέμπτη θέση. Ανάμεσα στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια βρίσκονται δύο βρετανικά, Κέμπριτζ και Οξφόρδης. Με εξαίρεση τα βρετανικά, στην Ευρώπη ως καλύτερο αξιολογείται το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη (19η θέση).

Ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου τα 50 είναι αμερικανικά, ενώ για πρώτη φορά στην ομάδα αυτή εισήλθαν ιδρύματα από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη. Οι ΗΠΑ «κυριαρχούν» στη λίστα της Σαγκάης με 137 πανεπιστήμια, ενώ ακολουθούν η Κίνα με 41, η Γερμανία με 38, η Μ. Βρετανία με 37 και η Αυστραλία με 23.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή