Ανυποχώρητοι οι φορείς της Κρήτης

Ανυποχώρητοι οι φορείς της Κρήτης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Σε αναβρασμό βρίσκονται οι φορείς της Κρήτης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων στο νησί. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης, ανακοίνωσε τη δημιουργία camp φιλοξενίας προσφύγων στο νησί, οι αφίξεις των οποίων δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος Νοεμβρίου, όπως είπε. Παράλληλα –όπως έγραψε ο τοπικός Τύπος– ο υπουργός είχε ανακοινώσει την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ασύλου, που κατ’ ουσίαν θα ταυτοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που πρόκειται να μεταφερθούν στο νησί.

Κι ενώ η φωτιά που έχει ήδη ανάψει μαίνεται, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης που θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο στις 12 το μεσημέρι. Αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι δήμαρχοι του νησιού, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πιθανόν εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Η Ν.Δ. απέστειλε σκληρή επιστολή προς τον Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ στον Νομό Χανίων έγιναν συσκέψεις αιρετών δημάρχων και φορέων που κατηγορούν για προχειρότητα την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να εξετάζεται «στο πόδι»! «Διαβάσαμε ότι αμέσως μετά το πέρας της συσκέψεως ελήφθησαν αποφάσεις παρουσία των δημάρχων της Κρήτης και τοπικών βουλευτών. Το μεταναστευτικό αποτελεί μείζονος σημασίας εθνικό πρόβλημα, με σαφείς ανθρωπιστικές διαστάσεις, ωστόσο οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης μόνο από ανευθυνότητα μπορούν να χαρακτηριστούν», αναφέρει η Ν.Δ. προς τον κ. Αρναουτάκη. «Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του συνεχίζουν να χειρίζονται το μεταναστευτικό με λογική ασκήσεως επί χάρτου και να αγνοούν τις ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της νησιωτικής Ελλάδας. Δυστυχώς, πολύ φοβούμαστε ότι θα διαπράξουν και στην Κρήτη το ίδιο έγκλημα που συνέβη εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής τους και σε άλλες περιοχές της χώρας», συνεχίζει η επιστολή της Ν.Δ., την οποία υπογράφουν οι Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας Ν.Δ. – βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Πλακιωτάκης, π. πρόεδρος Ν.Δ. – βουλευτής Λασιθίου, και Γιάννης Κεφαλογιάννης, τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ. – βουλευτής Ρεθύμνου, και στελέχη του κόμματος απόολόκληρη την Κρήτη.

Στη σκιά των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε η κάθοδος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε χθες κλειστή σύσκεψη των δημάρχων του Νομού Ηρακλείου με θέμα το μεταναστευτικό, στη Λότζια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του δημάρχου Ηρακλείου για το τι ειπώθηκε από τον υπουργό, και στο πλαίσιο της διερεύνησης των προθέσεων των δημάρχων του νομού. Είχε προηγηθεί στα Χανιά σύσκεψη των δημάρχων του νομού, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις έως και αντιρρήσεις στο κυβερνητικό σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στην Κρήτη, ενώ σε άλλη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων εκφράστηκε ρητά και κατηγορηματικά η αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή