Οι Θεσσαλονικείς «απαντούν» με ποδήλατα στον ΟΑΣΘ

Οι Θεσσαλονικείς «απαντούν» με ποδήλατα στον ΟΑΣΘ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξώδικο απάντησε η διοίκηση του ΟΑΣΘ στην απόφαση των εργαζομένων για επίσχεση εργασίας που αποφάσισαν την Τρίτη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα Ιουνίου και Ιουλίου. Στο εξώδικο, τους ζητείται να μην απέχουν από τα καθήκοντά τους για να μην ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό της πόλης. Οι Θεσσαλονικείς, βέβαια, βρήκαν –έστω προσωρινά– τη λύση στη μετακίνησή τους χρησιμοποιώντας ποδήλατα. Η πρωτοβουλία δύο ιδιωτών Θεσσαλονικέων να ιδρύσουν το 2013 το Τhessbikes, στήνοντας διάσπαρτους σταθμούς, φάνηκε απόλυτα λειτουργική αυτές τις ημέρες που η δημόσια συγκοινωνία στην πόλη είναι ανύπαρκτη. Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης όσο και από τους ίδιους τους δημότες που μέχρι πρόσφατα νοίκιαζαν τα ποδήλατα για βόλτα στην παραλία. «Πολλοί το χρησιμοποιούν τις τελευταίες ημέρες και για δουλειές στο κέντρο της πόλης», λέει στην «Κ» ο Απόστολος Συμεωνίδης, ιδρυτής του Τhessbikes. Συνήθως οι 12.000 Θεσσαλονικείς-κάτοχοι κάρτας Τhessbikes χρησιμοποιούν μηνιαίως τα ποδήλατα σε ποσοστό 70% για αναψυχή και 30% για δουλειά. «Στόχος μας, το ποσοστό να γίνει 50-50, αφού ολοκληρωθούν οι ποδηλατόδρομοι της πόλης», προσθέτει. «Σταδιακά ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς αποκτούν ποδηλατική συνείδηση. Ιδιαίτερα οι νέοι κάτω των 30 ετών, που αποτελούν σχεδόν το 50% των μελών. Είμαστε υπέρ της πράσινης μετακίνησης. Το ποδήλατο το χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό και οι τουρίστες που έρχονται στην πόλη μας και θέλουν να γνωρίσουν πολλές πλευρές της. Εχουμε καταφέρει να ενώσουμε με ποδηλατικό δίκτυο τις δύο άκρες της πόλης, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι και τα δικαστήρια κυρίως μέσω της νέας παραλίας», καταλήγει.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι από ποτέ να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους, με τον πρόεδρο των εργαζομένων να δηλώνει στην «Κ» ότι, αν ληφθεί άμεσα η απόφαση για αποπληρωμή των οφειλών και δεν γίνει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπρίτζη, η επίσχεση δεν θα λήξει. Από την πλευρά της, η διοίκηση του οργανισμού κάνει λόγο για καθυστέρηση εξαιτίας της γενικευμένης οικονομικής δυσχέρειας του Δημοσίου, ενώ τονίζει ότι η επίσχεση εργασίας είναι καταχρηστική, μη νόμιμη και εκτός ορίων καλής πίστης. Ακόμη, η διοίκηση προειδοποιεί ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα έναντι όλων όσων βλάπτουν τον Οργανισμό.

Κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να δώσει λύση. Μετά τη Νέα Δημοκρατία, χθες το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία, ενώ προσθέτει ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση μέσω νομοθετικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή