Προσφυγικό: Στιγμές ξεγνοιασιάς για τα παιδιά

Προσφυγικό: Στιγμές ξεγνοιασιάς για τα παιδιά

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται στο hotspot της Μόριας, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εγκλωβιστεί εκεί πέντε μήνες τώρα, αναμένοντας τη μεταφορά τους σε ειδικούς ξενώνες. Ανακούφιση για όλα τα παιδιά αποτελούν εδώ και τέσσερις μήνες οι πρωτοβουλίες φορέων, με κυριότερη αυτή της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» που οργανώνει εκδρομές, ώστε να ξεφεύγουν για λίγο από τα συρματοπλέγματα του κέντρου και τον καύσωνα του καλοκαιριού.

«Εχουμε πλέον γίνει φίλοι με τα ασυνόδευτα, παρακολουθούμε την αλλαγή τους, από μαζεμένα, σχεδόν καταθλιπτικά, να γίνονται πιο φιλικά, ανοιχτά, να γελάνε, να διασκεδάζουν. Oταν χωρίζουμε ύστερα από κάθε εκδρομή, τα ευχαριστώ και οι αγκαλιές τους μας δίνουν συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται…» λέει στην «Κ» η γραμματέας της «Συνύπαρξης», Νέλλη Χατζηδάκη. Και υπενθυμίζει την έκκληση των εθελοντών της κίνησης, για να μεταφερθούν άμεσα σε κατάλληλο χώρο.

Πριν από λίγες ημέρες, 25 ανήλικοι πρόσφυγες της Μόριας πήγαν για μπάνιο στη θάλασσα, εκδρομή που οργάνωσαν η «Συνύπαρξη» και η ομάδα «Αλληλεγγύη για Oλους». Στην παραλία τούς συνόδευσαν 44 Ιταλοί μαθητές και φοιτητές.

Οι ξένοι νεαροί «συνοδοί» προέρχονταν από το μουσικό σχολείο και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πέζαρο της Ιταλίας και ήταν καλεσμένοι της «Αλληλεγγύης για Ολους». Σκοπός του ταξιδιού τους στη Λέσβο, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, στους χώρους φιλοξενίας στου Σκαραμαγκά, ήταν να μεταδώσουν έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων που βιώνουν τα προσφυγόπουλα. «Τα παιδιά προσφέρουν στα παιδιά» είναι η φιλοσοφία του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από κονδύλια για την ενίσχυση της παιδείας του Βατικανού. Μάλιστα, όπως έλεγε ένας από τους συνοδούς καθηγητές, «ο Πάπας Φραγκίσκος ασχολείται προσωπικά με την πρόοδο των πτυχίων μάστερ που αφορούν την καταγραφή των εμπειριών με πρόσφυγες στην Ευρώπη».

Οι Ιταλοί νέοι επισκέφθηκαν τη Μυτιλήνη για δύο ημέρες και μετά συνεννόηση της «Συνύπαρξης» και της «Αλληλεγγύης» με τον υπεύθυνο του Ανοικτού κέντρου Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ, Σταύρο Μυρογιάννη, «εξασφαλίστηκε η διαμονή τους στο κέντρο», λέει στην «Κ» η εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης», Κατερίνα Βόλτσιου. Εκτός από την οργάνωση της εκδρομής, δόθηκε μια μουσικοχορευτική παράσταση και ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι στον Καρά Τεπέ.

Ο Μarco de Carous, ένας εκ των συνοδών της ιταλικής αποστολής, εξέπληξε τους παρευρισκομένους αναφερόμενος στο «μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιταλία, δεδομένου ότι στις οργανώσεις έχει εισχωρήσει η μαφία». Εξήγησε ότι στην Ιταλία για τη φιλοξενία κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα εισπράττονται 35 ευρώ την ημέρα: «Ετσι η ενασχόληση με τους πρόσφυγες καταλήγει να είναι κερδοφόρος επιχείρηση». Η κ. Βόλτσιου εξεπλάγη για το ότι «πολλές δομές φιλοξενίας αποτελούν επιχειρήσεις που ελέγχονται από παρακλάδια της μαφίας». Ο συνοδός καθηγητής τόνισε ότι «στις δομές ενηλίκων η εποπτεία είναι ανύπαρκτη λόγω του φόβου που είναι κυρίαρχος και καθιστά κάθε απόπειρα ελέγχου επικίνδυνη. Στις δομές όπου φιλοξενούνται ανήλικοι υπάρχει –αν και όχι επαρκής– έλεγχος για τη σίτιση και τις συνθήκες υγιεινής, και γίνονται προσπάθειες να πυκνώσει προκειμένου να αποθαρρύνονται ενέργειες εκμετάλλευσης των παιδιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή