«Επί ποδός» οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

«Επί ποδός» οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αδιαφορία όσον αφορά το σύστημα Υγείας της χώρας κατηγορούν την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, εκτιμώντας ότι και οι προσλήψεις που ανακοίνωσε φέτος το υπουργείο Υγείας θα γίνουν… από την επόμενη κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζονται και προειδοποιούν για ένα θερμό φθινόπωρο στον χώρο της Υγείας, διοργανώνοντας από τώρα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

«Επί των ημερών Τσίπρα – Ξανθού – Πολάκη, στα νοσοκομεία προσελήφθησαν 450 υπάλληλοι και μόνο, εκ των 950 που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Οι υπόλοιπες 500 θέσεις πολύ δύσκολα θα καλυφθούν, αν και οι υπουργοί Υγείας δεσμεύονταν για την πρόσληψη και των 950 έως το τέλος του 2015», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Η Ομοσπονδία σημειώνει επιπλέον ότι δεν προβλέπεται κονδύλι στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας του τρέχοντος έτους για νέες προσλήψεις, τη στιγμή μάλιστα που «καραδοκεί ο μνημονιακός κόφτης των δαπανών». Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του υπουργείου για την προκήρυξη 1.660 θέσεων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι –εάν προκηρυχθούν– θα περιοριστούν στις 1.200. «Η ολοκλήρωση των διαδικασιών των εν λόγω προκηρύξεων και η πρόσληψη του προσωπικού (εάν γίνει) θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, ακόμα και αν η σημερινή εξαντλήσει την τετραετία, λόγω έλλειψης κονδυλίων», υποστηρίζει η Ομοσπονδία, ενώ περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση του προσωπικού λόγω της υποστελέχωσης, επισημαίνει ότι «οφείλονται κανονικές άδειες στο προσωπικό από το έτος 2012. Για να δοθούν στο προσωπικό πέντε ημέρες άδειας το καλοκαίρι, δουλεύουν σερί ένα μήνα χωρίς ρεπό. Χρονιάρες ημέρες τον Δεκαπενταύγουστο και στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν χορηγήθηκαν ούτε τα ρεπό της εβδομάδας».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξαπολύουν νέες επιθέσεις προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Οπως αναφέρουν, δεν διαφαίνεται καμία διάθεση από τον πρωθυπουργό για σύγκληση κυβερνητικής σύσκεψης, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για διόρθωση πολιτικών στον τομέα της Υγείας, πραγματικές προσλήψεις και επαρκή χρηματοδότηση, ενώ για τον αναπλ. υπουργό Υγείας, σημειώνουν ότι «ο κ. Πολάκης μάταια προσπαθεί να το παίξει “Ζορό” που πολεμάει τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη γραφειοκρατία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μόνο».

Διαμαρτυρίες

Η ΠΟΕΔΗΝ προαναγγέλλει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ για την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, οργανώνει –πάλι στη Θεσσαλονίκη– το «Καραβάνι της Υγείας», μία πορεία διαμαρτυρίας 7 χλμ. που θα ξεκινήσει από το Ιπποκράτειο στις 7 π.μ., θα διέλθει από τα νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά, Αγιος Δημήτριος και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή