Το μυστηριακό μαντείο των ήχων

Το μυστηριακό μαντείο των ήχων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί απόψε το φεγγάρι να μην είναι ολόγιομο αλλά παραμένει εντυπωσιακό και ίσως είναι ευκαιρία για μια βραδινή βόλτα στην άδεια από κόσμο Αθήνα με κατάληξη το Μουσείο της Ακρόπολης. Από τις 8 μέχρι τις 10 το βράδυ η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Η βραδινή ώρα είναι ίσως η πιο κατάλληλη για μια επίσκεψη στην περιοδική έκθεση για το μυστηριακό Μαντείο της Δωδώνης, το μαντείο των ήχων. Η έκθεση αναδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία για τον αρχαίο κόσμο του παλαιότερου ελληνικού μαντείου. Το βλέμμα μαγνητίζει η τεχνητή «μαντική» βελανιδιά που επιβάλλεται στον χώρο με τα 8.000 πράσινα φυλλαράκια, το θρόισμα των οποίων –μαζί με το κρώξιμο των περιστεριών και τους ήχους χάλκινων λεβήτων– βοηθούσε τους μάντεις να αποκρυπτογραφήσουν τους χρησμούς και να απαντήσουν στα ερωτήματα των επισκεπτών. Στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για την εξέλιξη του μαντείου από την εποχή του χαλκού, τη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση του Δία στο ιερό. Οι ανασκαφές της Δωδώνης έφεραν στο φως χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του μαντείου για διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν, όπως το χρήμα και τον πλούτο, τα χρέη, τη δικαιοσύνη, την υγεία, έναν επικείμενο γάμο, την απόκτηση παιδιών. Τα ερωτήματα αναγράφονταν σε μολύβδινα ελάσματα, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση μαζί με τα αναθήματα που άφηναν οι πιστοί στο ιερό. Οι απαντήσεις, βέβαια, ήταν έτσι διατυπωμένες ώστε κανείς να μη φεύγει παραπονεμένος.

Στη βεράντα του εστιατορίου στο μουσείο θα βρείτε γιαννιώτικα εδέσματα και τις μελωδίες από την άρπα του Θοδωρή Ματούλα, ενώ στο εσωτερικό οι Σπύρος Ροντογιάννης (σαξόφωνο), Τζώρτζης Τσιρόπουλος (πιάνο) και Χρήστος Κορομηλάς (κοντραμπάσο) θα παίζουν τζαζ μουσικά κομμάτια. «Fly me to the moon», όπως τραγουδούσε και ο Σινάτρα, έστω και μία μέρα μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή