Δύο προαπαιτούμενα για τις δομές θέτουν οι δήμαρχοι Κρήτης

Δύο προαπαιτούμενα για τις δομές θέτουν οι δήμαρχοι Κρήτης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα η διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξής τους με τις τοπικές κοινωνίες είναι τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δήμαρχοι της Κρήτης στην κυβέρνηση για τη δημιουργία μόνιμων δομών ανοικτής διαβίωσης. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν στην «Κ» ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η κατάθεση προτάσεων για συγκεκριμένους χώρους όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης. «Ο σχεδιασμός είναι από τον Νοέμβριο, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν στο νησί, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες, δηλαδή άτομα που δικαιούνται άσυλο και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία», ανέφεραν.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο επίσημο ανακοινωθέν της έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων καθώς επίσης και δημόσιας ασφάλειας. Επιπροσθέτως, «πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω, καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά», όπως τονίζουν στην απόφασή τους οι δήμαρχοι του νησιού, ενώ διατυπώνουν και την έντονη ανησυχία τους και ζητούν να μάθουν «ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης, πιθανών, εκτάκτων νέων ροών».

Η ολομέλεια των δημάρχων της Κρήτης σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΠΕΔ του νησιού, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα και της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, οι πέντε αντιπεριφερειάρχες, ευρωβουλευτές, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι και ήταν πολύωρη. Η συζήτηση ήταν διεξοδική, καθώς εκφράστηκαν όλοι οι γνωστοί προβληματισμοί αλλά και μια σειρά από προτάσεις και θέσεις. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ και η ολομέλεια των δημάρχων κατέληξαν ότι «το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα». Οπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, «για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωσης προσφύγων, προαπαιτούμενο είναι να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα», καθώς «οι δεσμευτικές απαντήσεις αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού θα είναι επικουρικός». Παράλληλα, η ολομέλεια εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό, να διαχειριστεί, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τις περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη.

Στους σχεδιασμούς, πάντως, της κυβέρνησης αντιτίθεται ο τουριστικός κλάδος, καθώς ξενοδόχοι και τουριστικοί παράγοντες θεωρούν πως η έλευση προσφύγων θα «πληγώσει» τον τουρισμό. Μάλιστα με ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης δηλώνουν την κατηγορηματική άρνησή τους στο ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στο νησί, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη εκ μέρους της Κρήτης μπορεί να αποδειχθεί με τη στήριξη δομών στην υπόλοιπη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή