Κολυμπώντας για την ειρηνική συνύπαρξη

Κολυμπώντας για την ειρηνική συνύπαρξη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη στην ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη φιλία των λαών ήταν η απόσταση 11 χιλιομέτρων που διένυσε κολυμπώντας το πρωί της Κυριακής 21 Αυγούστου η Τουρκάλα Σεντά Κανσούκ, κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων από τη Σμύρνη. Η 45χρονη Σεντά Κανσούκ κολύμπησε τρεις ώρες από την Aσσο, στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο, έως την Εφταλού, όπου την περίμεναν εθελοντές και μέλη της κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», κάποια από τα οποία δεν δίστασαν να κολυμπήσουν μαζί της τα τελευταία 150 μέτρα. Η «Συνύπαρξη» συνέβαλε στη διοργάνωση της προσπάθειας της Σεντά να κάνει το πέρασμα στη Λέσβο.

Αλλοι Μυτιληνιοί την περίμεναν στην ακτή, όπου με το που έφτασε της χάρισαν ένα στεφάνι φτιαγμένο από ελιά. Πρόκειται για ακόμα μία συμβολική ενέργεια για τη φιλία Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς βασική ποικιλία ελιάς στη Λέσβο είναι η αδραμυτιανή, αϊβαλιώτικη ή φραγκολιά, προερχόμενη από το Αδραμύττιο της Μικράς Ασίας. Καλύπτει τα 2/10 των ελαιώνων της Λέσβου και εντοπίζεται κυρίως στην επαρχία της Μυτιλήνης, στο βόρειο και ΒΑ της τμήμα.

«Συγκινηθήκαμε, παρά την ταλαιπωρία. Μακάρι να είμαστε γερές κι εγώ και η Νέλλη Χατζηδάκη από τη “Συνύπαρξη”, ώστε να την υποδεχτούμε και του χρόνου», είπε στην «Κ» η Ζωή Λειβαδίτου που κολύμπησε με την Τουρκάλα Κανσού. Η ταλαιπωρία οφειλόταν κυρίως στα ρεύματα της θάλασσας που έκαναν την κολυμβήτρια να «λοξοπελαγήσει». Ομως η ελληνική ακτοφυλακή παρακολούθησε και ενημέρωνε τους εθελοντές για την πορεία της, διευκολύνοντάς τους να την υποδεχτούν. Εκείνη ενθουσιάστηκε για το κοινό που την περίμενε, επισημαίνοντας ότι σε καμιά άλλη περιοχή δεν είχε τύχει τέτοιας υποδοχής. Εξάλλου, τα μέλη της «Συνύπαρξης» «βοήθησαν όσο μπορούσαν στη διοργάνωση της προσπάθειας της Σεντά να κάνει το πέρασμα στο νησί μας», ανέφεραν στην «Κ».

Η Σεντά έχει κολυμπήσει τη Μάγχη ως μέλος ομάδας σε αγώνες σκυταλοδρομίας, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε τον διάπλου από το Καστελόριζο στο Κας, όπως και από τον Τσεσμέ στη Χίο, από το Μπόντρουμ στην Κω και από το Κουσάντασι στη Σάμο, αφιερώνοντας τις προσπάθειές της στην ειρήνη και τη φιλία. Επόμενος σταθμός της, η Ρόδος.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή έφθασε στη Μυτιλήνη από το Αϊβαλί, ύστερα από 7ωρη κωπηλασία, ο 50χρονος Τούρκος ακτιβιστής και κωπηλάτης Χουσεΐν Ουκμέζ· τον υποδέχθηκαν εθελοντές και μέλη τοπικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων, όπως του «Παλλεσβιακού». Το Σάββατο στις 10 το πρωί ξεκίνησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με ΝΔ κατεύθυνση τον περίπλου της Λέσβου, τον οποίο εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει σε δύο εβδομάδες, με μια απλή τρίμετρη βάρκα (όχι κανό κωπηλασίας). Ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης», Στρατής Πόθας, ανέφερε στην «Κ» ότι θα κωπηλατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ θα κοιμάται όπου βρεθεί.

Ο Χ. Ουκμέζ αφιερώνει την προσπάθειά του στη χωρίς διακρίσεις φιλία και στην επικοινωνία των ανθρώπων. Επέλεξε τη Λέσβο για τη φετινή πρωτοβουλία του, χαρακτηρίζοντάς την «νησί της ειρήνης» με βάση τις πληροφορίες του για τη στάση των κατοίκων της απέναντι στους πρόσφυγες.

Στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει ανάλογες δράσεις, όπως περιπλέοντας τη θάλασσα του Μαρμαρά και το Βόρειο Αιγαίο (Θράκη – Μακεδονία) έως τη Θεσσαλονίκη, τη διαδρομή (γιαλό γιαλό) Κωνσταντινούπολη – Πειραιά, τη διαδρομή Βενετία – Ηγουμενίτσα, καθώς και πολυήμερες κωπηλατικές δράσεις στον Εύξεινο Πόντο.

Ο περίπλους της Λέσβου που επιχειρεί γίνεται υπό την εποπτεία των Λιμενικών Αρχών (ελληνικών και τουρκικών) και υποστηρίζεται από τον Δήμο Αϊβαλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή