Η Πολωνία εκδίδει ομόλογα στην κινεζική αγορά 455 εκατ. δολαρίων

Η Πολωνία εκδίδει ομόλογα στην κινεζική αγορά 455 εκατ. δολαρίων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εκδώσει «ομόλογα-πάντα», όπως αποκαλούνται τα ομόλογα σε γουάν που εκδίδουν ξένοι φορείς στην κινεζική αγορά. Η έκδοση αφορά τριετή ομόλογα συνολικής αξίας 3 δισ. γουάν, που αντιστοιχούν σε 455,55 εκατ. δολάρια και ανάδοχοί της θα είναι η κινεζική τράπεζα Bank of China και η HSBC.

Εχει προηγηθεί τον Ιούνιο επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζίνπινγκ στη Βαρσοβία, αλλά και δηλώσεις Πολωνών πολιτικών που την άνοιξη εξέφρασαν την πρόθεση της χώρας τους να εκδώσει ομόλογα σε γουάν στην κινεζική αγορά, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινισθεί το ποσό. Η έκδοση ομολόγων σε γουάν και στην κινεζική αγορά επιτρέπεται σε ξένους φορείς μόλις από το 2005, αλλά μέχρι στιγμής η εξέλιξη της αγοράς υπήρξε πολύ αργή. Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, τον Μάρτιο το ύψος των υφιστάμενων ομολόγων του είδους δεν υπερέβαινε τα 2,57 δισ. δολάρια, όταν η παγκόσμια αγορά φτάνει στα 7,4 τρισ. δολάρια και ενώ η εγχώρια αγορά της Κίνας είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Σε σχετική έκθεσή της η Fitch τόνισε, άλλωστε, πως, παρά τις χαμηλές αποδόσεις, «οι αυστηρές ρυθμιστικές προϋποθέσεις, η αδυναμία των εγχώριων επενδυτών να εξοικειωθούν με τις διεθνείς ονομασίες αλλά και η περιορισμένη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά» θα ανακόψουν την ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων-πάντα. Σημειωτέον, πάντως, ότι η πρώτη έκδοση ομολόγων του είδους από τη Νότια Κορέα έγινε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και υπερκαλύφθηκε πέντε φορές. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι ξένοι φορείς που εξέδιδαν αυτά τα ομόλογα ήταν διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, όμως, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας άρχισαν να χαλαρώνουν περαιτέρω τους σχετικούς κανόνες, επιτρέποντας σε περισσότερους φορείς την έκδοση ομολόγων-πάντα. Η κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Πεκίνου να ενσωματώσει την κινεζική οικονομία στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων κινεζικών επιχειρήσεων επλήγη τον Απρίλιο από ένα κύμα μαζικών πτωχεύσεων επιχειρήσεων που οδήγησε στα ύψη τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων. Τότε οι κινεζικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να ακυρώσουν δημοπρασίες ομολόγων συνολικής αξίας 61,9 δισ. γουάν, που αντιστοιχούν σε 9,6 δισ. δολάρια, μόνον μέσα στον Απρίλιο.Ακολούθησε υποβάθμιση των κινεζικών επιχειρήσεων από τη Standard & Poor’s. Μολονότι οι αποδόσεις των ομολόγων στην Κίνα παραμένουν κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως αυξάνεται το κόστος δανεισμού και μπορεί να απειλήσει την κινεζική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή