Επιστολή προσέγγισης σχολαρχών με ΟΙΕΛΕ

Επιστολή προσέγγισης σχολαρχών με ΟΙΕΛΕ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή επιστολή προς τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς απηύθυνε χθες ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, σχολιάζοντας τη ρύθμιση που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας για το εργασιακό καθεστώς στα ιδιωτικά σχολεία.

«Σύμφωνα με τη ρύθμιση, όταν ένας εκπαιδευτικός προσλαμβάνεται, συνάπτεται υποχρεωτικά “κλειστή” σύμβαση διετίας, η οποία στο τέλος της αυτοδικαίως μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Με μια πρώτη ανάγνωση αυτό ίσως ακούγεται θετικό για εσένα και για τους συναδέλφους σου: Ισως νιώθετε ότι εξασφαλίζετε τη θέση εργασίας σας. Και ίσως σου κάνει κακή εντύπωση που εμείς ως σχολεία είμαστε τόσο σφοδρά εναντίον. Είναι όμως έτσι απλά τα πράγματα; Η ρύθμιση στρεβλώνει τους κανόνες εργασίας εξασφαλίζοντας “ισοβιότητα” στους παλαιούς, σε όσους δηλαδή είναι ήδη διορισμένοι σε σχολείο, αδιακρίτως αν είναι καλοί ή κακοί εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, όμως, καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την πρόσληψη και τη σταδιοδρόμηση νέων και ικανών εκπαιδευτικών. Ο αδιάφορος ή ανεπαρκής συνάδελφός σου που δεν μπορεί να απομακρυνθεί καταστρέφει και τη δική σου καλή δουλειά. Τα σχολεία ποτέ δεν απολύουν κάποιον παλαιό για να προσλάβουν ένα νεότερο και “φθηνότερο”. Η μισθολογική διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου εκπαιδευτικού είναι τέτοια, που κανένα σχολείο δεν θα διακινδυνεύσει να διώξει έναν ικανό παλαιό εκπαιδευτικό για έναν “φθηνό” νέο και άπειρο. Αλλωστε το κόστος της εκπαίδευσης ενός νέου συναδέλφου είναι πολλαπλάσιο», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή