1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ελληνικών στο ΑΠΘ

1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ελληνικών στο ΑΠΘ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της ελληνομάθειας σε διεθνές επίπεδο, το ΑΠΘ διοργανώνει αυτές τις ημέρες την 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας, στην οποία λαμβάνουν μέρος οι νέοι ηλικίας 18 έως 25 χρόνων που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν διαμείνει περισσότερο από τρεις μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε δύο στάδια: στο πρώτο οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε τοπικό επίπεδο δίνοντας εξετάσεις σε θέματα που προετοιμάστηκαν από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια των χωρών όπου διαμένουν οι υποψήφιοι και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία. Το δεύτερο και τελικό στάδιο του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, από 24 έως 31 Αυγούστου, ενώ η Ολυμπιάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας δήλωσε χθες ότι «η πραγματοποίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ έρχεται να προστεθεί σε σειρά δράσεων του πανεπιστημίου μας για την ενίσχυση της ελληνομάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας αποσκοπεί αφενός στη στήριξη της νεολαίας της Διασποράς και στην παροχή της ευκαιρίας και της δυνατότητας να καλλιεργήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, αφετέρου στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη δημιουργία ελληνόφωνων φιλελλήνων. Θα θέλαμε η Ολυμπιάδα να αποτελέσει την αρχή σειράς δράσεων και συνεργασιών, με στόχο την προώθηση και στήριξη των ταλαντούχων νέων της Διασποράς».

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Ετους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ, και διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή