Στο «κόκκινο» οι μονάδες Υγείας της Λέσβου

Στο «κόκκινο» οι μονάδες Υγείας της Λέσβου

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Η έλλειψη κινήτρων για την κάλυψη μιας θέσης γιατρού στις μονάδες Υγείας της Λέσβου έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με κορυφαίο το πρόσφατο «λουκέτο» στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο». Η τελευταία ψυχίατρος και διευθύντρια της κλινικής χρειάστηκε να λείψει με αναρρωτική άδεια, και χωρίς κανέναν εναπομείναντα ψυχίατρο, το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του τμήματος μέχρι να βρεθεί νέο προσωπικό. Εκτός αυτού, οι ελλείψεις εντοπίζονται και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς και στα Κέντρα Υγείας, τα οποία βρίσκονται «εγκαταλειμμένα», σύμφωνα με το προσωπικό τους, αφού εδώ και μήνες δεν έχουν προσωπικό καθαριότητας.

Προκειμένου να μην οδηγηθεί σε «λουκέτο» το ψυχιατρικό του νοσοκομείου, «εδώ και 15 μέρες η διοίκηση προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» αλλά δεν ανταποκρίθηκε κανένας γιατρός, αναφέρει στην «Κ» η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο Μαρία Γέραλη. Εκτός από τη διευθύντρια του ψυχιατρικού, εργαζόταν παλιότερα ακόμα μία ψυχίατρος, η οποία όμως παραιτήθηκε για να επιστρέψει στην πατρίδα της. Από την άλλη ο στρατιωτικός ψυχίατρος που είχε προσληφθεί με «μπλοκάκι» δεν θέλησε να ανανεώσει τη συνεργασία του με το «Βοστάνειο». «Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε σε αναστολή» εξηγεί η κ. Γέραλη, επισημαίνοντας ότι αν χρειαστεί κάποιος να εισαχθεί στην κλινική με εντολή εισαγγελέα, «χωρίς γιατρό δεν γίνεται!». Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένη την αναστολή πρέπει νοσηλευτεί σε κατάλληλη κλινική της Αθήνας. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας: «Ακόμη μια κλινική δημόσιου νοσοκομείου, επί υπουργίας Ξανθού – Πολάκη, έκλεισε» επισήμανε και σχολίασε: «Τι θα απογίνουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς της κλινικής; Αυτήν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σχεδιάζουν; Η διάλυση στη δημόσια Υγεία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζεται».

Τόσο η κ. Γέραλη όσο και ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής, επισημαίνουν στην «Κ» ότι τα κίνητρα για να εκδηλώσει ένας γιατρός ενδιαφέρον να εργαστεί στην επαρχία, και συγκεκριμένα στη Λέσβο, είναι ελάχιστα: «Ο μισθός είναι μικρός για κάποιον που θα νοικιάσει σπίτι, ενώ η θέση δεν είναι μόνιμη». Αβεβαιότητα επικρατεί και στους επικουρικούς γιατρούς που περιμένουν κάθε φορά αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους, ιδίως εκείνων των ορθοπεδικών του «Βοστανείου» που έχουν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, κυρίως λόγω της οικονομικής ασφυξίας και των μεγάλων ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού. Η οικονομική ασφυξία αποτυπώνεται στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση των λειτουργικών δαπανών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας από το 1,3 δισ. ευρώ το 2015, στο 1,15 δισ. ευρώ το 2016. Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης μειώθηκε από τα 10,9 εκατ. ευρώ το 2015, στα 9 εκατ. ευρώ το 2016 (με δυνατότητα προσαύξησης στα 9, 9 ευρώ)», εξηγεί ο κ. Παυλής. Σε 26 ανέρχονται οι κενές θέσεις ιατρών από τις 95 προβλεπόμενες στον οργανισμό του «Βοστανείου». «Το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 40% τα χρόνια της κρίσης λόγω παραιτήσεων ή συνταξιοδοτήσεων, και δεν έχει αναπληρωθεί ή αναπληρώνεται με συμβάσεις τρίμηνες έως ενός έτους».

Ελλειψη καθαριότητας

Το πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου –άλλα από τον περασμένο Μάιο και άλλα από τον περασμένο Μάρτιο–, σημειώνει ο πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, οφείλεται στη λήξη και μη ανανέωση της σύμβασης των εταιρειών, «με αποτέλεσμα οι μονάδες να βρίσκονται σε κακό χάλι». Στο Κέντρο Υγείας Καλλονής συνδράμει προσωπικό της οικείας δημοτικής κοινότητας, το οποίο απασχολείτο στα σχολεία. Τον επόμενο μήνα, όμως, δεν θα μπορεί να βοηθήσει. Την Πέμπτη 11 Αυγούστου οι γιατροί του Κέντρου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη τόσο για την καθαριότητα όσο και για την έλλειψη καυσίμων στα ασθενοφόρα, σε μια κεντρική περιοχή του νησιού που καλύπτει πάνω από τον μισό πληθυσμό του νησιού.

Στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου υπάρχει μία καθαρίστρια, αλλά καμία δεν υπάρχει στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και το Κέντρο Υγείας Αντισσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή