Εμπρηστική επίθεση στα Εξάρχεια

Εμπρηστική επίθεση στα Εξάρχεια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουριώτου στα Εξάρχεια, με στόχο την «προσφυγική κατάληψη Νοταρά 26». Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά του κτιρίου που βρίσκεται υπό κατάληψη και φιλοξενεί οικογένειες προσφύγων και μεταναστών. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν μία μηχανή με δύο επιβαίνοντες έσπασαν το παράθυρο του ισογείου και πέταξαν μέσα ένα μπιτόνι με βενζίνη και γκαζάκια και εξαφανίστηκαν ανεβαίνοντας προς την Κουντουριώτου.

Το μπιτόνι έπεσε σε ένα στρώμα, το οποίο άρπαξε γρήγορα φωτιά και στη συνέχεια ακολούθησαν οι εκρήξεις από τα γκαζάκια. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο ισόγειο του κτηρίου, εκεί όπου υπάρχει ο χώρος ψυχαγωγίας των παιδιών και των γονιών τους, μία μικρή αποθήκη τροφίμων και ένα μπάνιο. Από τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός καθώς σε ένα δωμάτιο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το σημείο όπου έπεσε ο εκρηκτικός μηχανισμός, φιλοξενούνταν τέσσερα νεαρά άτομα. Το κτίριο εκκενώθηκε άμεσα και η πυροσβεστική, που έσπευσε λίγα λεπτά αργότερα, έσβησε τη φωτιά πριν εξαπλωθεί στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου. Ενα ψυγείο, καναπέδες και παιχνίδια των παιδιών ήταν ο απολογισμός των καταστροφών.

Το πρωί της Τετάρτης, «αλληλέγγυοι», πρόσφυγες και μερικοί κάτοικοι άρχισαν να καθαρίζουν τον χώρο και να αποκαθιστούν τις ζημιές που υπέστη το ισόγειο. Η αντίδραση στην αιφνιδιαστική επίθεση που δέχτηκε η κατάληψη συγκλόνισε τους διαχειριστές των δομών, οι οποίοι κάλεσαν σε συνέλευση όλους τους αλληλέγγυους προκειμένου να συζητήσουν το περιστατικό. Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα Solidarity2refugees η ομάδα που συντονίζει τον άλλο χώρο, ο οποίος τελεί υπό κατάληψη για τη στέγαση προσφύγων, Σίτι Πλάζα, στην οδό Αχαρνών, αναφέρει ότι «η δολοφονική επίθεση στη Νοταρά 26 δεν μας πτοεί αλλά μας εξοργίζει» και συμπληρώνει ότι «επιμένουμε στον πολιτισμό της αλληλεγγύης κόντρα στη βαρβαρότητα του ρατσισμού». Οι διαχειριστές της κατάληψης στη Νοταρά, πάντως, κάνουν λόγο για ρατσιστική επίθεση καταγγέλλοντας ως φασιστική μέθοδο τη στοχοποίηση των προσφύγων. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Χωρίς αφίξεις προσφύγων

Προχθές κανένας πρόσφυγας δεν έφθασε στα ελληνικά νησιά, ενώ χθες διασώθηκαν από το Λιμενικό 21 άτομα ανοιχτά της Χίου. Στα νησιά χθες παρέμεναν 11.322 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές χωρητικότητας 7.450 ατόμων. Στο μεταξύ, έξι αλλοδαποί συνελήφθησαν στα αεροδρόμια Ρόδου και Καρπάθου επειδή προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και κάρτες επιβίβασης. Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο Καρπάθου συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Συρίας 41 και 25 ετών με προορισμό την Ιταλία και στο αεροδρόμιο Ρόδου δύο υπήκοοι Αφγανιστάν 40 και 30 ετών, ένας 59χρονος υπήκοος Παλαιστίνης και ένας 22χρονος υπήκοος Κονγκό, με προορισμό τη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή