Στροφή σε πρακτικά, παραγωγικά επαγγέλματα

Στροφή σε πρακτικά, παραγωγικά επαγγέλματα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματικοί πυροσβέστες, ρεσεψιονίστ, αστυνομικοί, φυσικοθεραπευτές, εκτός φυσικά από τους γιατρούς, τους νομικούς, τους λογιστές, είναι τα επαγγέλματα που βρέθηκαν ψηλά στις πρώτες προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η στροφή των υποψηφίων σε πρακτικά παραγωγικά επαγγέλματα καταδεικνύει όχι μόνο την προφανή ανάγκη των 18χρονων για σπουδές που οδηγούν σε δουλειά, αλλά και την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό ενός μεγάλου μέρους σχολών-τμημάτων ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα οποία παρουσιάζει η «Κ», για τις φετινές επιλογές σχολών των φετινών υποψηφίων προκύπτουν τα εξής:

• Η σχολή με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις (2.380) είναι η Ιατρική Αθηνών και ακολουθεί η Νομική Αθηνών (2.214). Επίσης, τη Σχολή Η/Υ του ΕΜΠ επέλεξαν 1.467 υποψήφιοι. Είναι σχολές που παραδοσιακά κερδίζουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, καθώς βρίσκονται σε κεντρικά ΑΕΙ και προσφέρουν καλές, τηρουμένων των αναλογιών, επαγγελματικές προοπτικές.

• Υπάρχει στροφή πολλών υποψηφίων στις λεγόμενες «παραγωγικές» σχολές και τμήματα. Ενδεικτικά πέρυσι η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων Κρήτης στον Αγιο Νικόλαο το 2015 είχε μόλις 35 υπιοψηφίους που την έθεσαν ως πρώτο στόχο και φέτος ο αριθμός σχεδόν δεκαπλασιάστηκε στους 300. Η αντίστοιχη σχολή στη Ρόδο πέρυσι είχε 92 πρώτες προτιμήσεις και φέτος 223.

• Τη Σχολή Ανθυποπυραγών, που μπήκε για πρώτη φορά φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο, επέλεξαν ως πρώτο στόχο 918 υποψήφιοι. Η σχολή έχει ως αποστολή την εκπαίδευση των δοκίμων ανθυποπυραγών, μελλοντικών αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

• Τη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.Α.Σ είχαν πρώτο στόχο 873 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι 571 υποψήφιοι.

• Παρότι βρίσκονται στη σκιά των ιατρικών σχολών, τα ΤΕΙ του τομέα Υγείας συγκεντρώνουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, φέτος το τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας είχαν πρώτη επιλογή 652 υποψήφιοι.

• Μόλις ένας υποψήφιος είχε ως πρώτη επιλογή το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

• Βεβαίως, διαφέρει το πόσοι είχαν δήλωσαν ένα τμήμα ως πρώτη επιλογή και πόσοι εισήχθησαν τελικά σε αυτό. Πάντως, υπάρχουν 23 τμήματα που κανείς από τους επιτυχόντες τους δεν τα είχε ως πρώτο στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή