Εξαρθρώθηκε σπείρα εξαπάτησης ηλικιωμένων

Εξαρθρώθηκε σπείρα εξαπάτησης ηλικιωμένων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΝΙΑ. Ποσά που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ θα αποκόμιζαν οι επιτήδειοι, αν κατάφερναν να εξαπατήσουν τους ηλικιωμένους σε Χανιά και Ηράκλειο. Τη δράση τους όμως σταμάτησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, που κατάφερε να συλλάβει επ’ αυτοφώρω ένα άτομο, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε κυρίως ηλικιωμένα άτομα μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, με σκοπό να τους αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Τα κρούσματα το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν πολλά και άκρως ανησυχητικά, σε βαθμό που υποχρεώθηκε η ΓΑΔ Κρήτης να εκδώσει ανακοίνωση, μέσω της οποίας οι πολίτες έπαιρναν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να αντιμετωπίζουν ή πώς να αποφεύγουν εκείνους που θα επιχειρήσουν να τους εξαπατήσουν τηλεφωνικά. Ομως ύστερα από τη μεθοδική έρευνα της Ασφάλειας Χανίων, σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία του Ηρακλείου, εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις απάτης και οκτώ περιπτώσεις απόπειρας απάτης στους δύο νομούς. Συνελήφθη μία 50χρονη υπήκοος Βουλγαρίας ως μέλος της εγκληματικής ομάδας και αναζητούνται ακόμη δύο άτομα.

Ο τρόπος που δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ήταν απλός. Επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, σε διάφορες περιοχές των Χανίων και του Ηρακλείου, και προσποιούμενοι οικείο συγγενικό πρόσωπο των παθόντων (συνήθως γιο ή κόρη) που βρισκόταν σε δεινή θέση, εξαιτίας σύλληψής του από την αστυνομία λόγω τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει, δημιουργούσαν έντονη συναισθηματική φόρτιση στα θύματα. Εν συνεχεία ένας άλλος, προσποιούμενος αστυνομικό, απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά ή χρυσαφικά από τα υποψήφια θύματα για να αποφευχθούν, όπως ισχυριζόταν, οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου. Ακολούθως η 50χρονη μετέβαινε σε προκαθορισμένο σημείο για να παραλάβει το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό ή τα κοσμήματα από τους παθόντες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, τα μέλη της ομάδας επικοινώνησαν με δέκα ηλικιωμένα άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν 10.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ από δύο γυναίκες 82 και 67 ετών στα Χανιά και στο Ηράκλειο αντίστοιχα.

Σε αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη η 50χρονη αλλοδαπή ενώ παραλάμβανε χρήματα από γυναίκα με την οποία είχε νωρίτερα επικοινωνήσει τηλεφωνικά. Στην κατοχή της αλλοδαπής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10.000 ευρώ και πλήθος κοσμημάτων. Τα χρηματικά ποσά που επιχείρησαν να αποσπάσουν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ανέρχονται στις 300.000 ευρώ και τα υποψήφια θύματά τους υπολογίζονται σε δεκάδες.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων για να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της σπείρας, ενώ η συλληφθείσα με την εις βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή